Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Kari Ayam Pedas Tanpa Guna Santan, Tetap Pekat & Padu Rasanya!

https://ift.tt/lXLQ9xR

kari ayam pedas

Kali ini, MyResipi nak kongsikan resipi kari ayam pedas tanpa santan yang pekat dan padu. Yang penting, ia sangat mudah dan cepat dimasak.

Selain dinikmati dengan nasi putih panas, kari ini juga enak dicicah bersama lempeng, pulut kuning dan pelbagai jenis roti.

Kari juga boleh disediakan dengan menggunakan pelbagai jenis bahan lain seperti ayam, ikan, daging, sotong, udang dan banyak lagi.

Baca juga: Resipi Ayam Goreng Crispy Guna 3 Bahan, Rangup Macam Beli Dekat Kedai!

RESEPI KARI AYAM PEDAS TANPA SANTAN

kari ayam pedas

Bahan-bahan untuk diblender:

  • 1 ½ biji bawang besar
  • 1 ½ inci halia (lebih kurang)
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang serai
  • 12 tangkai cili kering (dibuang biji dan rendam dalam air panas)

Bahan-bahan lain:

  • Daun kari
  • 3 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga – tapi saya tak masukkan buah pelaga)
  • 2 paket kecil serbuk kari ayam/daging Babas (25g)
  • Serbuk cili (mengikut citarasa)
  • 4 sudu kecil gula merah
  • ½ sudu kecil gula pasir
  • Garam secukup rasa
  • 2/3 biji kentang (dipotong)
  • 1-2 biji cili besar (optional)
  • 1 biji tomato (optional, saya tak masukkan)

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dalam periuk. Setelah minyak panas, tumis 3 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang) bersama daun kari. Tumis sehingga wangi.
  2. Masukkan bahan yang diblender tadi dan masak sehingga pecah minyak.
  3. Setelah pecah minyak, masukkan serbuk kari, serbuk cili dan sedikit air. Masak lagi hingga tumisan pecah minyak.
  4. Tambahkan ayam dan sedikit air. Masak sehingga ayam empuk.
  5. Masukkan gula merah dan kentang. Anda boleh tambahkan sedikit lagi serbuk cili mengikut selera.
  6. Masak kentang hingga empuk. Kemudian, perasakan dengan garam dan gula pasir.
  7. Optional: Anda boleh menambah cili besar atau tomato, tetapi saya hanya masukkan cili besar.
  8. Kari ayam pedas tanpa santan siap untuk dihidangkan!

Nota:

  • Kurangkan air kerana tidak menggunakan santan, supaya kuah tidak terlalu cair. Kuah akan menjadi lebih pekat dan sedap.
  • Jika tidak suka terlalu pedas, boleh kurangkan cili.

Kredit resipi dan gambar: Norsyazwani Mahmud

Baca juga: Resipi Ayam Halia Paling Cepat, Sekali Buat Pasti Nak ‘Repeat’

The post Resipi Kari Ayam Pedas Tanpa Guna Santan, Tetap Pekat & Padu Rasanya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!