Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Rahsia Buat ‘Ibu Sambal’ Agar Tahan Lama, Boleh Guna Untuk Masak Apa Saja!

https://ift.tt/uRzpImc

ibu sambal

Setiap rumah mesti ada ibu sambal ini! Tak perlu lagi susah-susah nak potong bawang atau gunting cili kering setiap kali masak.

Bila nak masak lauk bersambal, sambal nasi lemak, bihun goreng atau mi goreng, tak perlu lama-lama dekat dapur. Cedok saja ibu sambal ini, kerja pun jadi mudah!

Cara buat ibu sambal ini pun mudah saja. Puan Rozmaliza Omar ada kongsikan resipi ibu sambal yang senang dan tahan lama. Jom lihat perkongsiannya di bawah.

Baca juga: Resipi Sambal Ayam Penyet Serba Guna, Makan Dengan Lauk Apa Pun Sedap!

RESEPI IBU SAMBAL

ibu sambal

Bahan-bahan:

  • 6 biji bawang merah besar
  • 4 ulas bawang putih
  • Sedikit halia (boleh abaikan jika tidak mahu)
  • 3 genggam cili kering halus – dikisar
  • 3 genggam cili kering besar – dikisar
  • 2 sudu besar pes asam jawa atau cuka
  • 1 keping nisan
  • 4 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa

Tips: Jika menggunakan cuka, sambal akan lebih tahan lama.

Cara-cara:

  1. Kisar bawang merah, bawang putih dan halia.
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga keemasan.
  3. Masukkan kedua-dua jenis cili yang telah dikisar dan tumis lagi hingga cili masak sepenuhnya.
  4. Masukkan nisan dan gula, kemudian masak hingga pecah minyak selama dua jam dengan api perlahan.
  5. Setelah sambal berwarna merah cantik, masukkan pes asam jawa atau cuka, garam dan sedikit perasa.
  6. Pastikan sambal benar-benar masak, pecah minyak dan sejuk sepenuhnya sebelum disimpan dalam botol.

Sumber: Rosmaliza Omar

Baca juga: Resipi Sambal Kicap Mentah Yang Padu, Sampai Ketagih Nak Cicah Hari-Hari!

The post Rahsia Buat ‘Ibu Sambal’ Agar Tahan Lama, Boleh Guna Untuk Masak Apa Saja! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!