Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cucur Kembung LEGEND, Memang Teringat Kampung!

https://ift.tt/4bAUf9c

cucur kembung

Kalau cakap pasal cucur, tipulah jika anda tak gemar makan. Cucur dah jadi salah satu makanan ruji masyarakat Malaysia. Yang paling senang nak buat, cucur kembung.

Cucur kembung ini sekali tengok bahan-bahannya lebih kurang donut sahaja, jadi memang senang untuk dibuat.

Sesuai untuk makan pagi, petang dan malam! Nak lagi best, boleh cicah dengan sambal sardin memang ngam kata orang. Teringat zaman kecil-kecil dulu mak kita suka buat cucur macam ini kan?

Jom kita tengok resipi asli Zaimah Zakaria yang dikongsikan oleh Zulkifli Mat. 

Baca juga: Sambal Tumis Sardine SIMPLE, Hanya Guna 5 Bahan Je

RESIPI CUCUR KEMBUNG

cucur kembung

Bahan-Bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 paket yis (Mauripan)
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu kecil garam
  • Air secukupnya
  • Minyak masak untuk menggoreng

Cara Membuatnya:

1. Campurkan semua bahan dalam satu bekas.

2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil mengacau menggunakan senduk atau tangan sehingga adunan mencapai kepekatan yang sesuai (tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat).

3. Adunan yang sesuai apabila diangkat tidak jatuh.

4. Perap adunan selama 1 jam sehingga kembang.

5. Setelah adunan kembang, panaskan minyak dalam kuali.

6. Ambil adunan dengan jemputan kecil-kecil dan masukkan ke dalam kuali.

7. Goreng dengan membalik-balikkan sehingga masak sekata dan keemasan.

8. Angkat dan toskan minyaknya.

Selamat mencuba!

Sumber: Zaimah Zakaria

Baca juga: Karipap Sardin Cara SIMPLE, Buat Bentuk Segi Tiga Macam Ini. Comel Sangat!

The post Cucur Kembung LEGEND, Memang Teringat Kampung! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!