Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resipi Kerabu Pegaga, Rasanya Yang Pedas & Masam Sangat Menyegarkan!

https://ift.tt/dP8fy4l

kerabu pegaga

Kerabu pegaga ini bukan sahaja bagus untuk wanita dalam pantang tapi untuk orang bukan dalam pantang juga. Namun begitu, ada wanita berpantang tidak boleh memakan sotong. Jadi, boleh keluarkan sahaja sotong dari resipi ya!

Daun pegaga ini juga boleh dimakan secara mentah atau dimasak. Rasanya agak sedikit pahit, tetapi setelah dicampur dengan bahan lain seperti bunga kantan dan tomato, ia akan menjadi pedas dan masam.

Rasanya bukan sahaja sedap, malah daun pegaga ini juga dikatakan sangat bagus untuk mengekalkan awet muda serta mengelakkan masalah kegemukan. Memang rugi kalau tidak makan!

Baca juga: Resipi Kerabu Timun Bersantan, Makan Sejuk-Sejuk Sangat Nikmat & Menyegarkan!

RESEPI KERABU PEGAGA

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 4 sudu makan kelapa parut sangai
  • 2 ekor sotong
  • 1 sudu teh kerisik
  • 2 sudu makan udang kering gred A
  • Seikat pegaga
  • Bunga kantan
  • Tomato dibuang biji
  • 1 sudu makan minyak zaitun
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu teh garam atau secukupnya
  • 1/ inci gula melaka atau secukupnya
  • 1 biji lemon atau secukupnya

Cara penyediaan:

1. Goreng sekejap sotong tanpa minyak. Biar air sotong keluar, dalam 5-6 minit. Toskan. Buang air sotong. 

2. Tumbuk kelapa sangai, udang kering, gula melaka dan garam biar 80% lumat. 

3. Masukkan dalam bekas, tambah minyak zaitun, letak ulam pegaga dan ulam lain. Perah lemon sebiji, gaul semua dan biar kena semua bahagian supaya jadi sedikit lembab.

4. Seterusnya, masukkan sotong tadi.

5. Rasa dan sesuaikan mengikut selera. Pastikan gabungan rasa lemak, manis, masam, pedas dan masin seimbang.

6. Boleh ambah apa patut supaya rasa sedap di tekak sendiri. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Facebook Ben Safwan

Baca juga: Cara Buat Kerabu Pucuk Paku Tauge & Kerang, Pasti Terangkat Tak Cukup Sepinggan!

The post Resipi Kerabu Pegaga, Rasanya Yang Pedas & Masam Sangat Menyegarkan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!