Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Sambal Nasi Lemak Turun Temurun Sekali Makan Teringat Masakan Nenek Di Kampung

Sebut sahaja nasi lemak, memang sudah dikenali oleh seluruh rakyat Malaysia malah di serata dunia. Namun, ‘wira’ nasi lemak ini bukan sahaja terletak kepada tekstur nasi yang lembut dan berlemak malah sambal cili sebagai kuah bersama nasi itu adalah sangat penting dari segi warna dan rasa. Jadi, apakah resepi sambal nasi lemak yang paling ‘power’ sekali?

Mungkin ada banyak perkongsian resepi sambal nasi lemak tetapi, ada satu perkongsian resepi menerusi laman Twitter Nurul Shima ini mendapat perhatian ramai kerana ia merupakan resepi turun temurun keluarga!

Baca juga: Makanan Yang Tidak Elok Dipanaskan Semula, Baru Tahu Nombor 3 Tak Boleh Tapi Selalu Buat!

RESEPI SAMBAL NASI LEMAK TURUN TEMURUN, CUKUP RASA

Berikut merupakan perkongsian resepi sambal nasi lemak yang menjadi kegilaan ramai ini.

sambal nasi lemak

Sambal nasi lemak, resepi turun temurun:

– Tumis 3 sudu bawang merah kisar sampai naik bau wangi.

– Masukkan 3 sudu besar ikan bilis yang dah dikisar. Kacau bagi sebati, jangan hangit.

– Masukkan 7 sudu besar cili kering kisar. Kalau nak pedas, masukkan lagi cili kisar tu. Saya tak nak pedas sangat.

– Masukkan 3 sudu besar gula melaka yang dah dihancurkan. Kacau sebati dan biarkan ia masak. Api tu jangan besar dan jangan kecik, just nice.

– Dah nampak sambal tu merah berkilat, masukkan 5 sudu kecil garam dan 7 sudu besar air asam jawa. Kacau dan biar ia mereneh.

– Apabila sambal dah mula pekat, masukkan 2 sudu besar gula putih dan 2 helai daun pandan. Kacau dan biarkan ia masak lagi.

– Setelah 20 minit ia masak, dah boleh tutup api dan hidangkan.

InsyaAllah sambal nasi lemak cara saya ni tahan untuk beberapa hari dengan suhu bilik.

sambal nasi lemak

*Nampak sedap bukan? Kalau bosan nanti asyik makan lauk daging sahaja sempena Hari Raya Korban, boleh buat nasi lemak pula!

Sumber: Twitter @NurulShima

The post Resepi Sambal Nasi Lemak Turun Temurun, Sekali Makan Teringat Masakan Nenek Di Kampung first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!