Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Pancake Anti-Gagal & Elok Kejadiannya, Lembut Bak Kapas!

https://ift.tt/vy6obiU

resepi pancake

Siapa yang tidak suka pancake? Dengan resepi pancake ini, anda tak perlu risau lagi kerana hasilnya pasti menjadi elok dan dijamin anti gagal. Teksturnya pula lembut bak kapas dan pasti digemari ramai!

Bukan itu sahaja, pancake ini boleh dihidangkan dengan pelbagai topping seperti pure butter, madu manis, potongan buah segar, sos coklat, atau jem kesukaan. Anak-anak pasti suka dan akan minta lagi!

Baca juga: Cara Buat Pancake Pisang Mudah Guna Sukatan Sudu, Tak Perlu Timbang!

RESEPI PANCAKE GEBU DAN LEMBUT BAK KAPAS

resepi pancake

Bahan-bahan:

  • 1 cawan + 4 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu besar baking powder
  • 2 sudu besar gula tebu
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 biji telur ayam
  • 1 sudu kecil pes vanila halal
  • 2 sudu besar mentega yang dicairkan/minyak

Cara-cara:

  1. Satukan semua bahan ke dalam pengisar atau pemproses makanan. Pastikan anda memasukkan tepung gandum, susu segar, baking powder, gula tebu, garam, telur, pes vanila, dan mentega cair.
  2. Kisar atau kacau adunan sehingga semua bahan tercampur rata dan tiada ketulan tepung. Adunan seharusnya mempunyai tekstur yang lembut dan sedikit pekat.
  3. Letakkan kuali di atas api perlahan dan biarkan ia panas. Anda boleh menambah sedikit mentega atau minyak di dalam kuali untuk mengelakkan pancake daripada melekat.
  4. Gunakan senduk untuk menuang adunan ke dalam kuali. Pastikan untuk tidak menuang terlalu banyak supaya pancake tidak terlalu tebal.
  5. Tunggu sehingga muncul buih kecil di permukaan pancake, tanda yang menunjukkan ia sudah masak bahagian bawahnya. Ini biasanya mengambil masa beberapa minit.
  6. Setelah buih mula muncul, gunakan spatula untuk membalikkan pancake dengan perlahan. Masak bahagian yang satu lagi selama 1-2 minit sehingga keemasan.
  7. Hidangkan pancake dengan pilihan topping seperti pure butter, madu, potongan buah-buahan segar, sos coklat, atau jem. Anak-anak pasti suka!

Sumber: Widyana Ali

Baca juga: Cara Buat ‘Rice Pancake’ Guna Lebihan Nasi, Sedap Cicah Dengan Sos Cili

The post Resipi Pancake Anti-Gagal & Elok Kejadiannya, Lembut Bak Kapas! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!