https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...
Resipi Pancake Anti-Gagal & Elok Kejadiannya, Lembut Bak Kapas!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/vy6obiU
Siapa yang tidak suka pancake? Dengan resepi pancake ini, anda tak perlu risau lagi kerana hasilnya pasti menjadi elok dan dijamin anti gagal. Teksturnya pula lembut bak kapas dan pasti digemari ramai!
Bukan itu sahaja, pancake ini boleh dihidangkan dengan pelbagai topping seperti pure butter, madu manis, potongan buah segar, sos coklat, atau jem kesukaan. Anak-anak pasti suka dan akan minta lagi!
Baca juga: Cara Buat Pancake Pisang Mudah Guna Sukatan Sudu, Tak Perlu Timbang!
RESEPI PANCAKE GEBU DAN LEMBUT BAK KAPAS
Bahan-bahan:
- 1 cawan + 4 sudu besar tepung gandum
- 1 cawan susu segar
- 1 sudu besar baking powder
- 2 sudu besar gula tebu
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji telur ayam
- 1 sudu kecil pes vanila halal
- 2 sudu besar mentega yang dicairkan/minyak
Cara-cara:
- Satukan semua bahan ke dalam pengisar atau pemproses makanan. Pastikan anda memasukkan tepung gandum, susu segar, baking powder, gula tebu, garam, telur, pes vanila, dan mentega cair.
- Kisar atau kacau adunan sehingga semua bahan tercampur rata dan tiada ketulan tepung. Adunan seharusnya mempunyai tekstur yang lembut dan sedikit pekat.
- Letakkan kuali di atas api perlahan dan biarkan ia panas. Anda boleh menambah sedikit mentega atau minyak di dalam kuali untuk mengelakkan pancake daripada melekat.
- Gunakan senduk untuk menuang adunan ke dalam kuali. Pastikan untuk tidak menuang terlalu banyak supaya pancake tidak terlalu tebal.
- Tunggu sehingga muncul buih kecil di permukaan pancake, tanda yang menunjukkan ia sudah masak bahagian bawahnya. Ini biasanya mengambil masa beberapa minit.
- Setelah buih mula muncul, gunakan spatula untuk membalikkan pancake dengan perlahan. Masak bahagian yang satu lagi selama 1-2 minit sehingga keemasan.
- Hidangkan pancake dengan pilihan topping seperti pure butter, madu, potongan buah-buahan segar, sos coklat, atau jem. Anak-anak pasti suka!
Sumber: Widyana Ali
Baca juga: Cara Buat ‘Rice Pancake’ Guna Lebihan Nasi, Sedap Cicah Dengan Sos Cili
The post Resipi Pancake Anti-Gagal & Elok Kejadiannya, Lembut Bak Kapas! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Catatan popular daripada blog ini
Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg
KEJAYAAN menewaskan seekor ikan layaran seberat 30 kilogram (kg) di tuas berhampiran Pulau Payar, Kedah menyemarakkan lagi semangat pemancing laut dalam, Shuib Omar untuk meneruskan hobinya itu. Shuib atau lebih dikenali sebagai Pak Su dalam kalangan rakannya berkata, dia gemar memancing sejak kecil lagi dengan menangkap ikan di tali air dan sawah menggunakan buluh sebagai joran. Ujar lelaki berasal dari Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah itu, dia mula beralih kepada aktiviti memancing di laut dalam pada tahun 2012. “Hampir setiap bulan, saya turun ke laut bersama saudara dan rakan-rakan. Biasanya, kami berhimpun di Jeti Kubang Rotan pada pukul 7 pagi sebelum menuju ke beberapa tuas yang menjadi lubuk ikan. “Antara tuas sasaran kami ialah Pulau Payar dan unjam Langkawi kerana di situ menjanjikan hasil tangkapan yang menarik. Pengalaman bermain dan menewaskan ikan di perairan itu cukup mengujakan,” ujar bapa kepada lima anak itu. Menurut Pak Su, dia gemar menggunakan teknik memancing...
Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!
https://ift.tt/X1giMwT Cara buat popia big mac ini menjadi tular di media sosial dan ramai peniaga turut mengambil peluang untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, sesetengah peniaga terpaksa menjualnya pada harga yang agak tinggi disebabkan kos bahan yang mahal. Sekiranya anda sedang mencari resipi penuh untuk membuat popia Big Mac dan ingin mencubanya sendiri di rumah, jom lihat resipi lengkap di bawah. Baca juga: Resipi Popia Sira Sambal Rangup, Kena Letak 1 Bahan Ini Agar Salutan Cantik Berkilat! CARA BUAT POPIA BIG MAC Bahan-bahan popia big mac: Bawang merah Bawang putih Daging kisar Garam Lada hitam Cara-cara penyediaan popia big mac: Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah itu, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus. Tumis bawang ini dengan api sederhana sehingga ia naik bau harum. Setelah bawang sudah naik bau, masukkan daging kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya untuk memberi rasa pada dagin...
Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!
https://ift.tt/VbrlpuW Jika anda merupakan salah seorang peminat masakan Arab, wajib cuba resepi Nasi Arab simple ini. Walaupun mudah dan ringkas, namun hasilnya cukup beraroma dan sedap. Nasi Arab ialah hidangan popular dari rantau Timur Tengah, khususnya di Semenanjung Arab. Oleh kerana begitu sedap, ramai peniaga yang menjualnya di bazar Ramadan. Dila Noordin telah kongsikan resepi Nasi Arab simple di Facebook yang dimasak dengan menggunakan bahan ringkas dan mudah didapati. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Beriani Simple Di Rumah, Ada Ayam Goreng Mamak Lagi Terangkat RESEPI NASI ARAB SIMPLE Bahan-bahan rebus ayam: ½ ekor ayam (dipotong dua) 1 kiub ayam 1 biji tomato (dibelah empat) ½ sudu jintan manis 1 biji cili hijau (dibelah empat) 1 batang kulit kayu manis ½ sudu biji ketumbar ½ sudu lada hitam Bahan-bahan tumis nasi: 2½ pot beras basmathi yang telah direndam lebih kurang dalam 30 minit ½ sudu biji ketumbar ½ sudu jintan manis Minyak sapi ata...
Ulasan
Catat Ulasan