Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Pulut Kacau Paling Senang, Lembut Sama Macam Nenek Buat!

https://ift.tt/315IqFQ

resipi pulut kacau

Resipi pulut kacau merupakan salah satu hidangan tradisional yang sangat digemari terutama bagi peminat rasa manis dan tekstur yang lembut namun sedikit kenyal.

Pandangan peribadi penulis, anda juga boleh jadikan ini sebagai hantaran atau door gift majlis untuk tetamu kerana ia sangat klasik dan juga unik pada zaman moden ini.

Dengan resipi yang ringkas ini, anda boleh mencuba sendiri di rumah tanpa banyak kerumitan.

Baca lagi: Puding Kastard Sukatan Cawan Yang Mudah, Makan Sejuk-Sejuk Memang Layan!

RESIPI PULUT KACAU

Bahan-Bahan untuk Pulut

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan air (pastikan sukatan air dan beras menggunakan cawan yang sama)

Cara penyediaan pulut:

1. Basuh bersih beras pulut dan masukkan ke dalam periuk nasi bersama air. Masak seperti memasak nasi biasa.

2. Setelah masak, keluarkan pulut dan ratakan di atas talam.

3. Biarkan pulut terkena angin untuk menyejukkan dan mengeringkan.

Nota: Jika anda suka Pulut Kacau yang garing, biarkan pulut kering sepenuhnya. Untuk tekstur lebih lembut, jangan keringkan terlalu lama.

Bahan-bahan untuk air gula:

  • 80 g gula batu
  • 100 g gula Melaka
  • 4 sudu besar gula merah
  • 400 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 1 sudu teh garam
  • 1 helai daun pandan (disimpul)

Cara membuat air gula:

1. Dalam kuali, masukkan gula batu, gula Melaka, gula merah, air, garam, dan daun pandan. Masak hingga gula larut sepenuhnya.

2. Masukkan santan pekat dan kacau rata.

3. Masak sehingga campuran mendidih dan menjadi pekat.

Tip: Tanda air gula sudah pekat ialah apabila lapisan gula melekat pada senduk.

Cara membuat pulut kacau:

1. Masukkan pulut yang telah dimasak ke dalam kuali bersama air gula. Gunakan api sederhana perlahan.

2. Kacau rata hingga air gula menyerap ke dalam pulut. Teruskan mengacau sehingga campuran menjadi pekat dan kelihatan bertali apabila ditarik dengan senduk.

3. Ketika pulut masih panas, masukkan ke dalam acuan dan mampatkan menggunakan sudu atau spatula.

4. Biarkan pulut sejuk selama beberapa jam sebelum dipotong atau dikeluarkan dari acuan.

Nota: Semakin kering pulut kacau, semakin tahan lama ia boleh disimpan.

Selamat mencuba!

Sumber: Eny Yusnizar Abdullah

Baca lagi: Resipi Mee Udang Ala Sarawak Guna Mi Segera, Baunya Buat Selera Terangkat!

The post Resipi Pulut Kacau Paling Senang, Lembut Sama Macam Nenek Buat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!