Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Buat Popia Sira Sambal, Ada Tips Supaya Tak Lemau Dan Kekal Rangup!

https://ift.tt/K5txYs7

cara buat popia sira

Keluarga anda pasti seronok jika ada kudapan yang lazat di rumah. Oleh itu, kami nak kongsikan cara buat Popia Sira Sambal yang sedap.

Popia Sira Sambal merupakan salah satu kudapan yang menggunakan kulit popia serta disira dengan sambal pedas dan manis.

Nurul’Izzati AbuHashim telah kongsikan cara buat Popia Sira Sambal di Facebook yang buat ramai tertarik kerana tak lemau dan sentiasa rangup. Jom kita cuba!

Baca juga: Popia Daging Paling Mudah, Inti Lebih Sedap Dengan Daging Cincang!

CARA BUAT POPIA SIRA SAMBAL

cara buat popia sira

Bahan-bahan:

  • 1 bungkus kulit popia

Bahan-bahan untuk sambal:

  • 2 biji bawang kecil
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 senduk kecil cili kisar
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar gula
  • 3 sudu besar madu
  • Garam secukup rasa
  • Daun kari
  • Bijan (sangai dulu)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, gulung kulit popia, gunting dalam bentuk kecil dan goreng sehingga garing. Angkat dan toskan, kemudian ketepikan dahulu.

cara buat popia sira

2. Selepas itu, tumis bawang yang sudah ditumbuk. Masukkan cili kisar dan sos cili, kemudian kacau sebati.

3. Setelah cili masak, guna api kecil. Masukkan gula, madu dan garam, kemudian kacau sampai likat.

4. Tutup api dan tunggu sejuk sedikit (suam).

5. Masukkan popia sedikit demi sedikit dan kacau rata. Masukkan daun kari dan bijan. Siap untuk dinikmati!

Tips supaya popia tak jadi lemau atau lembut selepas disira sambal:

  • Setelah goreng popia, toskan dan biar betul-betul sejuk dahulu. Tapi jangan sejukkan bawah kipas, biarkan saja. Lebih bagus jika diletakkan di atas dulang.
  • Setelah buat sambal, kena sejukkan dahulu. Jika sudah suam-suam pun kira okay. Selepas itu bolehlah gaul dan simpan dalam bekas kedap udara.

Sukatan bahan dalam cara buat Popia Sira Sambal ini boleh disesuaikan mengikut kuantiti popia yang digunakan. Selain itu, rasa manis dan pedas boleh diselaraskan mengikut kesukaan anda.

Selamat mencuba!

Sumber: Nurul’Izzati AbuHashim

Baca juga: Popia Pepero, Guna Kulit Popia Tapi Sedap Dan Rangup Bukan Main!

The post Cara Buat Popia Sira Sambal, Ada Tips Supaya Tak Lemau Dan Kekal Rangup! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!