Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Mi Basah Guna Kuali Legend, Memang Padu Sungguh!

https://ift.tt/eHLnp3D

mi basah

Memang sedap kalau sarapan pagi dihidangkan dengan mi basah yang serba serbi cukup rasa. Nak pula kalau masak mi basah guna kuali hitam atau kuali ‘legend‘ mesti bertambah-tambah sedap!

Bahan yang digunakan senang didapati serta masa penyediaan juga tidak lama. Memang tersangat senang untuk dimasak.

Jom kita tengok resipi oleh Mohd Zaimi Ibrahim yang dikongsikan menerusi laman sosial Facebook beliau.

Baca juga: Nak Mee Kari Lebih Sedap, Tambahkan Bahan ‘Rahsia’ Ini!

RESIPI MI BASAH VERSI KUALI HITAM

mi basah

Bahan-bahan:

  • 20 biji cili kering*
  • Bawang merah*
  • Bawang putih
  • Bawang Holland*
  • Udang
  • Isi ayam
  • Sotong
  • Sayur sawi dan taugeh
  • Garam, gula, dan serbuk perasa secukup rasa
  • Mee
  • Kicap manis
  • Kicap masin
  • Sos cili

Cara-cara:

1. Blend semua bahan yang bertanda * sehingga halus.

2. Tumis semua bahan yang telah diblend sehingga harum dan garing.

3. Masukkan isi ayam, udang, dan sotong ke dalam kuali. Kacau sehingga bahan-bahan tersebut masak.

4. Kemudian, masukkan kicap manis, kicap masin, dan sos cili. Kacau sehingga sebati.

5. Tambah sedikit air dan biarkan kuah mendidih.

6. Perasakan dengan garam, gula, dan serbuk perasa mengikut citarasa masing-masing.

7. Apabila kuah sudah sedikit pekat, masukkan mee, sawi, dan taugeh. Gaul rata sehingga mee masak dan sayur-sayuran layu.

8. Tutup api dan biarkan seketika untuk melekatkan rasa.

9. Hidangkan mee goreng basah dalam kuali hitam anda dengan segera, pastikan tidak terlalu lama untuk mengelakkan mee menjadi kering.

Mudah sahaja kan? Selamat mencuba!

Sumber: Mohd Zaimi Ibrahim

Baca juga: Sate Ikan Homemade Dengan Sos Manis, Beli Luar Pun Tak Boleh Lawan!

The post Mi Basah Guna Kuali Legend, Memang Padu Sungguh! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!