Rahsia Ayam Masak Merah Madu Cantik Berkilat, Jangan Skip Langkah ‘Ini’ Semasa Masak!

Imej
https://ift.tt/MGl1Ad9 Selepas seharian berpuasa, anda mestilah nak makan hidangan yang lazat. Oleh itu, kami cadangkan anda untuk menjamu selera dengan Ayam Masak Merah Madu ini. Ayam Masak Merah Madu sering menjadi pilihan menu jamuan terutamanya kenduri kahwin. Tak perlu tunggu dijemput, anda boleh buat sendiri di rumah dengan resipi ini. Resipi Ayam Masak Merah Madu ini dikongsikan oleh Mariana Abd Majid di Facebook yang hasilnya cukup membuatkan selera terangkat. Jom kita cuba! Baca juga: Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin, Guna Minyak ‘Ini’ Baru Ada Aroma Pengantin! RESIPI AYAM MASAK MERAH MADU Bahan-bahan: Ayam Garam Serbuk kunyit Minyak masak Rempah kasar 4 sekawan Serai Daun pandan Daun kari Sedikit lengkuas (tambahan, tiada pun tak mengapa) Sos cili Sos tomato (nak guna tomato puree pun boleh) Madu Serbuk perasa Air secukupnya Bahan kisar: Cili kering (direbus) Bawang besar Bawang putih Halia Bahan hiasan: Daun bawang Daun sup Bawang besar (...

Kuih Coconut Blossom Cara Orang Dulu, Terimbau Zaman Kanak-kanak

https://ift.tt/4hvmB9K

kuih coconut blossom

Kuih Coconut Blossom, juga dikenali sebagai “Kuih Bunga Kelapa” atau “Kuih Kelapa Gajus,” ialah sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia dan Singapura.

Baca juga: Kuih Kaswi TERGEDIK-GEDIK, Resipi Untuk 5 Perisa Yang Boleh Dicuba!

Ini adalah kuih yang lazat dengan rasa aroma kelapa yang kuat dan tekstur yang lembut. Berikut adalah resipi asas menerusi perkongsian dari Cik Puan Zaleha Saini.


RESIPI KUIH COCONUT BLOSSOM

kuih coconut blossom

Bahan-bahan utama:

  • 3 biji telur – sejuk
  • 250g gula halus
  • 280g tepung Kek
  • 2 1/2 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu besar ovalette
  • 140g krim santan
  • Jus pandan 30g – kisar kira-kira 6 daun pandan
  • 1 sudu teh pewarna hijau – saya menggunakan pes pandan

Bahan-bahan inti:

  • 1 biji kelapa parut bahagian putih sahaja
  • 1 cawan gula merah atau gula melaka
  • 2 sudu besar gula putih – boleh lebih kalau nak manis
  • Sedikit garam
  • 2 helai daun pandan – disimpul
  • Sedikit air untuk melarutkan gula
  • 1 sudu kecil tepung jagung

Cara-cara membuatnya:

1. Gaulkan semua bahan inti dalam kuali kecuali tepong jagung dan jerangkan di atas api yang sederhana.

2. Kacau inti hingga merengas dan separa kering dan taburkan tepong jagung. Kacau dan angkat dan ketepikan

3. Pukul semua bahan sehingga pekat dan gebu.

4. Isi 1/3 acuan (dilapisi dengan cawan kertas) dengan adunan.

5. Kemudian, isi dengan 1 sudu besar inti kelapa dan isi semula adunan sehingga acuan hampir penuh.

6. Kukus dengan api yang tinggi selama 15 minit.

7. Setelah masak, biarkan kuih sejuk dahulu sebelum sedia untuk dihidangkan.


Kuih Bunga Kelapa ini mempunyai rasa kelapa yang kaya dengan lapisan atas yang manis dan sedap. Anda boleh menghidangkannya sebagai pencuci mulut atau makanan ringan tradisional. Selamat mencuba.

Baca juga: Kuih Belebat Keledek Oren, Macam Orang Dulu-Dulu Guna Resipi Ini

The post Kuih Coconut Blossom Cara Orang Dulu, Terimbau Zaman Kanak-kanak appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!