Resepi Seri Muka Sukatan Cawan Yang Mudah, Lembut Dan Licin Kejadiannya!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Semua orang suka makan kuih tradisional sebagai pencuci mulut sewaktu berbuka puasa. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Seri Muka sukatan cawan yang sangat mudah.
Seri Muka mempunyai lapisan pulut yang lembut di bahagian bawah dan pandan yang wangi di bahagian atas. Dengan rasa manis dan lemak yang seimbang, sesiapa pun takkan menolak untuk makan kuih ini.
SuiSan Aliezsha telah kongsikan resepi Seri Muka di Facebook yang menarik perhatian ramai kerana menggunakan sukatan cawan yang lebih mudah. Jom kita cuba!
Baca juga: Seri Muka Gula Merah Tanpa Telur, Ini Rahsia Lapisan Atas Tak Berlubang
RESEPI SERI MUKA SUKATAN CAWAN
Bahan-bahan untuk bahagian bawah:
Bahan-bahan untuk bahagian atas:
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan santan
- 1½ cawan gula pasir
- ½ cawan air pandan (kisar daun pandan)
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 biji telur
- Secubit garam
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, buat bahagian bawah dengan mencuci pulut dan toskan.
2. Selepas itu, masukkan santan dan garam.
3. Kemudian, kukus dalam bekas talam selama 25 minit.
4. Setelah itu, angkat dan penyek-penyekkan sampai padat.
5. Seterusnya, buat bahagian atas pula dengan kisar semua bahan sampai adunan halus.
6. Selepas itu, masukkan ke dalam pulut yang telah dipadatkan tadi.
7. Akhir sekali, kukus selama 30 minit. Setelah sejuk, boleh potong. Siap untuk dinikmati!
Resepi Seri Muka sukatan cawan sesuai digunakan oleh mereka yang baru saja belajar buat kuih di rumah. Tambahan pula, hasilnya cukup lembut dan berlemak sempurna.
Selamat mencuba!
Sumber: SuiSan Aliezsha
Baca juga: Guna Periuk Nasi Pun Boleh Buat Kuih Seri Muka Simple, Tak Sangka Mudah Caranya
The post Resepi Seri Muka Sukatan Cawan Yang Mudah, Lembut Dan Licin Kejadiannya! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan