Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Ayam Masak Kunyit Halia, Lauk Sedap Ini Sebijik Macam Mak-Mak Masak

https://ift.tt/yMOxaEr

ayam masak kunyit halia

Biasanya nak buat masakan lauk ayam, kena goreng ayam terlebih dahulu. Namun, kami terjumpa resipi Ayam Masak Kunyit Halia yang mudah macam mak-mak masak.

Susah nak jumpa lauk seperti Ayam Masak Kunyit Halia ini di kedai kerana jarang orang membuatnya. Jika teringin, bolehlah buat sendiri di rumah pada bila-bila masa.

Habeebah Md Daud telah kongsikan resipi dengan langkah demi langkah di Facebook yang hasilnya sangat menyelerakan. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara ‘Defrost’ Ayam Sepantas 5 Minit, Sekejap Je Dah Boleh Guna Untuk Masak!

RESIPI AYAM MASAK KUNYIT HALIA

ayam masak kunyit halia

Bahan-bahan:

  • ½ ekor ayam (potong kecil-kecil, bersihkan)
  • 1 sudu kecil secukup rasa MAGGI
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • Bawang besar (hiasan)
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 senduk atau 2 sudu besar cili boh
  • Cili (hiasan)
  • 1 ibu jari halia (hiris)
  • 1 asam keping
  • ½ cawan minyak masak
  • 1½ cawan air

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, potong ½ ekor ayam ayam secara kecil-kecil dan bersihkan.

2. Selepas itu, masukkan semua bahan kecuali bahan hiasan.

3. Kemudian, masukkan air dalam 1½ cawan (bagi ayam separa tenggelam) untuk rebuskan dengan bahan-bahan.

ayam masak kunyit halia

4. Seterusnya, rebuskan ayam dalam 10 hingga 15 minit sehingga air rebusan ayam kering.

5. Setelah itu, perasakan ikut cara masing-masing jika nak tambah gula atau garam.

6. Hiris bahan hiasan dan masukkan minyak masak, tapi pastikan api masih perlahan.

7. Masak lebih kurang dalam 5 minit supaya ayam sedikit garing dan kering.

8. Akhir sekali, hiaskan dengan bawang besar dan cili yang telah dihiris tadi. Siap untuk dihidang!

Ayam Masak Kunyit Halia sangat sesuai dijadikan sebagai lauk tengah hari atau malam. Selain itu, ia juga merupakan pilihan lauk menarik untuk dibawa sebagai bekal ke tempat kerja.

Setelah siap, kami yakin anda akan puas hati menikmatinya bersama keluarga tersayang. Jika suka berkuah, boleh lebihkan air semasa memasaknya.

Selamat mencuba!

Sumber: Habeebah Md Daud

Baca juga: Resepi Ayam Goreng Kunyit Basah, Hirup Kuahnya Makin Berselera

The post Ayam Masak Kunyit Halia, Lauk Sedap Ini Sebijik Macam Mak-Mak Masak appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!