Resipi Tauhu Crispy Goreng Pedas Rangup Di Luar & Lembut Di Dalam, Confirm Buat Teringat-ingat!

Imej
https://ift.tt/4g6pmO2 Resepi tauhu goreng rangup pedas ini memang sedap dimakan panas panas. Rangup di luar dan lembut di dalam, ditambah pula dengan sos pedas manis yang beraroma. Memang membuka selera! Kalau suka gaya masakan Chinese style, boleh cuba resipi yang ringkas dan mudah disediakan ini. Bahan-bahan pun tidak banyak tetapi cukup untuk hasilkan rasa yang seakan makan di restoran. Baca juga:   Kak Yatie Ajar Cara Buat Tauhu Cireng Crispy, Dijamin Makan Licin Sekelip Mata! RESEPI TAUHU GORENG RANGUP PEDAS Bahan A (untuk ditumis): Bawang putih (dicincang) Cili flakes Cili padi (dihiris) Serbuk jintan manis Bahan B (untuk sos): Sos tiram Kicap cair Kicap pekat Cuka Gula Bahan C (hiasan dan penambah aroma): Daun bawang (dihiris) Daun ketumbar (dihiris) Cara penyediaan: Potong dan goreng tauhu hingga rangup. Ketepikan terlebih dahulu. Panaskan minyak sehingga betul-betul panas. Masukkan bahan A ke dalam minyak panas dan tumis seketika sehingga baw...

Wanita Kongsi Resipi Ayam Kicap Rempah Kurma, Lauk Kesukaan Arwah Mak

https://ift.tt/kfzGMKY

ayam masak kicap rempah

Seorang pengguna Facebook berkongsi satu resipi ayam masak kicap rempah kurma yang merupakan lauk kesukaan arwah ibunya.

Menurut Alin Sulaiman, ibunya akan selalu memuji kesedapan masakan itu setiap kali dia memasaknya.

Masakan ini juga sering mengimbau kepada kenangan manis bersama ibunya. Jadi, jom cuba resipi ini di rumah untuk rasai sendiri kesedapannya.

Baca juga: Resipi Nasi Ayam Hainan Yang Paling Mudah, Sangat Semerbak Baunya!

RESEPI AYAM MASAK KICAP REMPAH

ayam masak kicap rempah

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Ayam
  • Bawang besar (dihiris)
  • Halia (dihiris)
  • Bawang merah dan bawang putih (dikisar)
  • Cili kering (dikisar)
  • Rempah 4 sekawan
  • Kicap manis
  • Rempah kurma 3-4 sudu makan
  • Air
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa

Cara-cara memasak:

  1. Mula-mula, goreng ayam sehingga masak. Angkat dan ketepikan seketika.
  2. Seterusnya, panaskan minyak masak.
  3. Masukkan rempah 4 sekawan, bahan yang dihiris dan bahan yang dikisar.
  4. Tumis sampai naik bau dan pecah minyak.
  5. Kemudian, letakkan kicap manis dan rempah kurma. Gaul sampai sebati.
  6. Letakkan air secukupnya mengikut kepekatan kuah yang disukai.
  7. Perasakan dengan garam, perasa dan gula secukupnya. Kacau sebati dan biarkan menggelegak.
  8. Jika sudah menggelegak, masukkan ayam yang sudah digoreng tadi.
  9. Gaul sebati dan sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Alin Sulaiman

Baca juga: Resipi Ayam Panggang Lazat & Berjus, Cara Mudah Tak Payah Perap!

The post Wanita Kongsi Resipi Ayam Kicap Rempah Kurma, Lauk Kesukaan Arwah Mak appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan