Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Simpan Bunga Kantan Boleh Tahan Sampai 6 Bulan, Bila Masak Aroma Harum Tetap Sama!

Penggunaan bunga kantan sebagai ‘pewangi’ dan penyedap makanan tradisi Melayu sudah tidak asing lagi. Terutama dalam menu seperti asam pedas dan laksa, bunga kantan sudah semestinya wajib untuk melahirkan aroma harum dalam masakan. Tapi, anda kena tahu cara simpan bunga kantan yang betul supaya bahan ini dapat bertahan lama sehingga berbulan-bulan!

Hal ini kerana, ada masanya bunga kantan ini juga agak sukar untuk dijumpai dijual di pasar dan pasaraya kerana selalu kehabisan stok. Nampaknya, memang kena simpan elok-elok di rumah supaya tidak tercari-cari lagi bila nak masak. Jom kita cuba cara yang dikongsikan di bawah.

Baca juga: Resepi Ayam Goreng Mak Mentua Bau Semerbak Satu Rumah, Wajib Campur 4 Bahan Ini!

CARA SIMPAN BUNGA KANTAN TAK KECUT, TIADA BIRAT HITAM

simpan bunga kantan

Sekadar share untuk penyimpanan bunga kantan.Cara ini, bunga kantan tetap dalam keadaan baik, cantik dan tidak ada birat hitam. Ini hasilnya selepas 6 bulan lebih saya simpan dalam tempat beku. Bila masak, aromanya tetap sama.. Alhamdulillah.

Caranya adalah: 

1.Basuh terlebih dahulu bunga kantan.

2.Potong ikut suka kita, nak kecil boleh nak besar pun boleh.

3.Letak dalam plastik / bekas yang bersesuaian bunga kantan tersebut.

4.Letak air kosong dalam bekas bunga kantan tersebut.

5.Kemudian bolehlah disimpan dalam frezer/tempat beku.

Macam saya, letak dalam bekas untuk sekali masak, mudahkan kerja. Menariknya, bunga kantan ini boleh digunakan ketika beku atau dicairkan terlebih dahulu.

simpan bunga kantan

*Selamat mencuba! Tak perlu susah-susah cari bunga kantan yang kadang-kadang ada dijual, kadang-kadang tiada!

Baca juga: Teknik Supaya Sayur-Sayur Yang Dibeli Lebih Tahan Lama, Ada Yang Sampai Berbulan!

Sumber: Dunia Hanya Sementara Fy

The post Cara Simpan Bunga Kantan Boleh Tahan Sampai 6 Bulan, Bila Masak Aroma Harum Tetap Sama! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!