Resipi Telur Berlado Paling Jimat, Menu ‘Tengah Bulan’ Yang Mudah Tapi Power!

Imej
https://ift.tt/dqVx2Mw Bila tengah bulan dan dompet sudah mula kering, resepi telur berlado ini boleh jadi penyelamat. Menu ringkas tapi penuh rasa ini menjadi pilihan ramai bila nak berjimat. Telur berlado adalah antara juadah bajet yang boleh disediakan dengan bahan-bahan asas di dapur. Sangat sesuai untuk hujung bulan bila kita perlu berjimat tapi tetap nak makan sedap. Baca juga: Resipi Telur Tumis Bawang, Lauk Jimat Tapi Rasa Penuh Nikmat! RESEPI TELUR BERLADO Bahan-bahan: Telur Lada merah besar* Cili hijau* Bawang besar* Bawang putih* Halia* Sos tiram Cukup rasa Air Cara memasak: Kisar semua bahan yang bertanda (*) iaitu lada merah besar, cili hijau, bawang besar, bawang putih dan halia sehingga halus. Jika suka tekstur kasar, boleh kisar kasar atau tumbuk. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan kisar tadi menggunakan api sederhana sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan sos tiram ke dalam bahan tumisan dan kacau rata. Tambahkan juga serbuk cukup ras...

Resipi Ayam Belengas Yang Berkuah, Makan Dengan Nasi Panas Memang Onz!

https://ift.tt/R5cTYWH

ayam masak

Siapa penggemar ayam dan sudah bosan tak tahu nak masak lauk apa dengan ayam, boleh cuba ayam masak belengas ini pula.

Teksturnya yang basah-basah ini memang sedap makan dengan nasi panas. Tak perlu lauk berkuah sebab tak kering langsung.

Cara memasaknya juga sangat mudah dan bahan-bahannya pun biasanya sudah ada di rumah. Jom cuba!

Baca juga: Resipi Ayam Goreng Crispy Guna 3 Bahan, Rangup Macam Beli Dekat Kedai!

RESEPI AYAM MASAK BELENGAS

ayam masak

Bahan-bahan:

  • Ayam (4-5 ketul, dipotong kecil-kecil)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • Secukup rasa (garam atau mushroom seasoning, pilih salah satu)
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 biji bawang merah (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 batang lobak merah (dihiris)
  • (Opsional) Kacang panjang (jika ada)
  • Sedikit air (untuk kuah)

Cara Memasak:

  1. Basuh bersih ayam dan potong kecil-kecil. Untuk portion ini, 4-5 ketul ayam sesuai untuk 2-3 orang makan. Jika ramai ahli keluarga, boleh tambah ayam dan bahan-bahan lain.
  2. Masukkan serbuk kunyit 1 sudu kecil ke dalam ayam.
  3. Tambahkan secukup rasa (garam atau mushroom seasoning 1 sudu kecil, pilih salah satu sahaja).
  4. Masukkan cili kisar 1 sudu besar dan 2 sudu besar tepung jagung.
  5. Gaul rata semua bahan. Perap selama 15 minit jika ingin rasa lebih sedap. Jika tidak mahu perap pun tidak mengapa.
  6. Panaskan minyak dan goreng ayam dengan api sederhana. Jangan goreng ayam terlalu lama atau terlalu garing supaya ayam tetap juicy dan tidak keras. Apabila ayam sudah masak dan garing sedikit, tutupkan api.
  7. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit sahaja dalam kuali.
  8. Masukkan 2 sudu besar sos tiram dan 2 sudu besar sos cili.
  9. Tambahkan bawang merah, halia, bawang putih dan carrot. Jika ada kacang panjang, boleh masukkan sekali.
  10. Masukkan sedikit air untuk memberikan sedikit kuah. Gaul rata semua bahan hingga sebati. Tidak perlu tambah garam kerana sos sudah cukup rasa.
  11. Siap! Nikmati ayam belengas ini dengan nasi panas-panas.

Sumber: Nor Farah Atika

Baca juga: Resipi Ayam Halia Paling Cepat, Sekali Buat Pasti Nak ‘Repeat’

The post Resipi Ayam Belengas Yang Berkuah, Makan Dengan Nasi Panas Memang Onz! appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan