Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Daging Masak Manis, Bahan Campak-Campak Je Tapi Menyelerakan Tau!

Menu Daging Masak Manis ini cukup mudah disediakan, bahannya main campak-campak tapi hasilnya cukup enak. Bagi penggemar daging, bolehlah cuba resepi daging masak manis ini untuk dijamukan kepada keluarga nanti.

Nak pula masuk bulan Hari Raya Haji, mesti banyak daging korban anda dapat. Bolehlah buat menu ini dan percayalah, resipi perkongsian Erma Azizie ini cukup menyelerakan!

Baca juga: Resepi SATAY GORENG JAWA, Daging Korban Banyak Bolehlah Buat Menu Ini!

RESEPI DAGING MASAK MANIS

resepi daging masak manis

Gambar: Erma Azizie

Menu pertama daging korban, daging masak manis.

Baca juga: Patutlah Liat! Ini Sebab DAGING KORBAN Tak Sesuai Makan Macam ‘Steak’

Bahan utama:

  • 300 gm daging potong kecil & rebus hingga empuk

Bahan kisar:

  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 1 batang serai
  • 4 sudu makan cili kering (dah rebus & kisar)

Baca juga: Resepi Sup Tulang Lembu Dengan Kuah Pekat, Kisar 2 Bahan Rahsia Ini!

Bahan lain:

  • 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih & buah pelaga)
  • 1 biji kentang (potong dadu besar- 8 bahagian)
  • 2 sudu besar sos cili (Maggie)
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar gula
  • Garam
  • Perasa (Ajinamoto)
  • Minyak masak

Baca juga: CREAMY CORN RIB Lemak Berkrim & Pedas, Resepi Jagung Buat Ramai Ketagih!

Cara memasak:

  1. Tumis 4 sekawan hingga naik bau, kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga garing.
  2. Masukkan gula, garam, ajinamoto, sos cili, sos tomato dan sos tiram.
  3. Masukkan daging + sedikit air rebusan daging + kentang (untuk pekatkan kuah).
  4. Masak sehingga kentang empuk dan kuah agak pekat.

Siap!!!!!!

Baca juga: Resepi MEE KICAP ACIK KANTIN, Gamit Memori Zaman Sekolah!

Sumber: Erma Azizie

FT Image: Erma Azizie

The post Resepi Daging Masak Manis, Bahan Campak-Campak Je Tapi Menyelerakan Tau! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!