Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Lelaki Maut Makan Sotong Hidup

Lelaki Maut Makan Sotong Hidup

Malang nasib lelaki berusia 82 tahun di Korea Selatan yang meninggal dunia akibat serangan jantung selepas tercekik sotong hidup yang dihidangkan sebagai makanan istimewa tempatan.

Independent UK melaporkan, insiden itu berlaku di bandar selatan Gwanju pada Isnin lalu, apabila bomba menerima laporan mengenai san-nakji tersekat pada kerongkong seorang lelaki.

Nama hidangan – san-nakji – itu secara literal diterjemahkan sebagai sotong hidup.

Menurut bomba, ketika pihaknya tiba di tempat kejadian, lelaki itu sudah mengalami serangan jantung.

Anggota bomba memberi bantuan pernafasan, tetapi ia tidak dapat memulihkan mangsa.

Mangsa kemudian disahkan meninggal dunia di hospital tempatan.

Hidangan san-nakji terdiri daripada sotong mentah yang dicincang dan dihidangkan secara tradisional, dengan disiram minyak bijan.

Ia dihidangkan serta-merta selepas haiwan itu dicincang dan ketika kepingan sotong itu masih bergerak-gerak.

Difahamkan, ia dihidangkan semasa sesungut sotong masih bergerak-gerak. Oleh itu, makanan itu menimbulkan risiko keselamatan dan orang ramai dinasihatkan untuk memotongnya menjadi kepingan yang lebih kecil dan mengunyah dengan teliti sebelum ia ditelan.

Insiden ini bukan satu-satunya kejadian di mana orang mati akibat sesak nafas akibat memakan hidangan berkenaan.

Sekurang-kurangnya tiga individu meninggal dunia akibat memakan hidangan sotong hidup antara 2007 dan 2012, menurut data dari Ibu Pejabat Bomba dan Bencana Metropolitan Seoul yang dipetik oleh The Korean Herald.

Pada 2013, dua lagi kematian direkodkan, dan satu lagi kejadian, membabitkan seorang lelaki berusia 70-an, berlaku pada 2019, menurut laporan berita tempatan.

San-nakji disenaraikan di antara makanan paling berbahaya di dunia, bersama-sama dengan katak kuak dan ikan buntal beracun, oleh beberapa saluran berita Barat.-hmetro

The post Lelaki Maut Makan Sotong Hidup appeared first on BadusInfo.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!