Air Bandung Soda Dengan 3 Bahan, Resipi Paling Senang Nak Buat Dekat Rumah!

Imej
https://ift.tt/vx8c64U Apabila tekak betul-betul rasa dahaga, pasti seronok jika dapat minum air yang menyegarkan di rumah. Oleh itu, kami nak kongsikan resipi Air Bandung Soda yang cukup nikmat. Kita sering lihat air sirap bandung yang dijual oleh peniaga di luar kerana kesedapannya tak dinafikan lagi. Tambahan pula, ia merupakan pilihan tepat untuk menghilangkan dahaga. Khabbab Jamalludin telah kongsikan di Facebook tentang cara buat Air Bandung Soda yang sangat menarik kerana menggunakan 3 bahan mudah. Jom kita cuba! Baca juga: Sirap Hijau Fanta Paling Asli, Ramai ‘Repeat’ Air Klasik Ini Sebab Segar Teramat! RESIPI AIR BANDUNG SODA Bahan bahan: Air bandung jenama F&N berkarbonat (boleh guna jenama lain yang disukai) Susu cair jenama Ideal (jika tiada, guna krimer cair seperti Carnation atau F&N pun boleh) Ais (jika sudah sejuk pun, tambah saja ais supaya rasanya jadi kurang manis) Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, isikan ais separuh daripada jumlah bekas yang ...

Resepi Laksam Sukatan Cawan, Hasil Cantik, Licin Dan Lembut Dimakan

https://ift.tt/anlGUQI

resepi laksam sukatan cawan

Peminat laksam wajib cuba resepi Laksam sukatan cawan yang kami nak kongsikan ini kerana hasilnya sangat cantik, licin dan lembut apabila dimakan.

Laksam  dikenali juga sebagai Laksei di Kelantan dan Laksang di Terengganu merupakan sejenis masakan dari Negeri Kelantan yang diperbuat daripada tepung beras dan dimakan bersama kuah.

Tia Rizz telah kongsikan resepi Laksam di Facebook yang menarik perhatian ramai kerana hasilnya sangat menjadi walaupun menggunakan pinggan plastik. Jom kita cuba!

Baca juga: Wanita Johor Ini Kongsi Resepi Laksa Johor Original, Hasil Kuah Menjadi!

RESEPI LAKSAM SUKATAN CAWAN

resepi laksam sukatan cawan

Bahan-bahan laksam (adunan ini boleh dapat dalam 10 batang):

  • 3 cawan tepung beras
  • ½ cawan tepung gandum
  • 5 cawan air (3 cawan air panas campur 2 cawan air biasa)
  • ½ sudu kecil garam

Bahan-bahan kuah putih:

  • 5 atau 6 ekor ikan kembung (bersaiz sederhana, jangan kecil)
  • 400gm santan kotak brand M&S (2 kotak kecil, kotak warna kuning)
  • 3½ sudu lada hitam (sukatan sudu kfc atau sudu kecil)
  • 2 atau 1½ sudu besar gula (jangan penuh sangat)
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 biji bawang merah
  • Ajinomoto (jika mahu)
  • Garam secukupnya
  • Air secukupnya (dalam 2 cawan)

Bahan-bahan ulam (gaulkan):

  • Kacang panjang (dihiris)
  • Bunga kantan (dihiris)
  • Daun kesum (dihiris)
  • Kobis (dihiris)
  • Timun batang (dicincang dan dihiris)
  • Taugeh

Bahan-bahan tambahan (tak nak pun tak apa):

Cara-cara membuat laksam:

1. Mula-mula, satukan kesemua bahan dan kacau sehingga adunan tak berketul. Selepas kacau, tapis adunan.

2. Selepas itu, panaskan pengukus dan letakkan tudung periuk di dalam kukusan bersama sedikit minyak masak (saya guna pinggan plastik saja sebab tiada tudung periuk).

3. Kemudian, masukkan 2 senduk bancuhan ke atas tudung periuk tadi dan kukus sehingga masak dalam 2 hingga 3 minit. Angkat dan biarkan seketika, kemudian baru gulung.

4. Ulang langkah sehingga adunan habis. Siap!

resepi laksam sukatan cawan

Cara-cara membuat kuah putih:

1. Mula-mula, rebus ikan bersama asam keping dan garam.

2. Selepas itu, ambil isi ikan dan kisar bersama bawang putih, bawang merah dan lada hitam.

3. Akhir sekali, campur semua bahan dalam periuk dan kacau sehingga mendidih. Siap!

Resepi Laksam sukatan cawan ini sesuai juga digandingkan dengan sambal yang anda sukai. Selain itu, gandakan bahan jika nak buat banyak terutamanya untuk jamuan atau potluck.

Selamat mencuba!

Sumber: Tia Rizz

Baca juga: Resepi Laksa Sarawak Paling Asli, Kuah Dijamin Tiada Rasa Jamu

The post Resepi Laksam Sukatan Cawan, Hasil Cantik, Licin Dan Lembut Dimakan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!