Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Mee Rebus Terengganu, Cara Buat Ringkas Tapi Kuah Sedap Boh!

https://ift.tt/oVhuzYR

resepi mee rebus terengganu

Setiap negeri mempunyai resepi hidangan menggunakan mi kuning yang menarik dan salah satunya ialah resepi Mee Rebus Terengganu.

Mee Rebus Terengganu ialah hidangan mi yang popular di Terengganu dan cara hidangannya lebih kurang sama seperti Mee Bandung dan Mee Udang.

Jika belum pernah makan Mee Rebus Terengganu, kami cadangkan untuk anda cuba sekali seumur hidup kerana rasa hidangan ini memang lain dari yang lain.

Masliana Ibrahim telah kongsikan resepi Mee Rebus Terengganu di Facebook yang sangat mudah dan sedap. Jom cuba!

Baca juga: Resepi Mee Bandung Simple, Macam Ini Hirup Kuah Pun Puas!

RESEPI MEE REBUS TERENGGANU

resepi mee rebus terengganu

Bahan-bahan:

Cara-cara:

1. Basuh mi bersih-bersih, toskan dan ketepikan.

resepi mee rebus terengganu

2. Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah ditumbuk dengan minyak masak dan goreng sehingga naik bau, kemudian perahkan jus lemon.

3. Masukkan air dan masak sehingga mendidih, kemudian masukkan lobak merah yang telah dipotong bulat.

4. Masukkan telur, kemudian tunggu sehingga masak dahulu.

5. Masukkan udang dan sotong, kemudian tunggu sekejap sehingga masak.

6. Masukkan mi kuning dan semua sayur yang masih tinggal, tapi masak sekejap saja supaya sayur tak layu. Apabila mi sudah okay, boleh tutup api dapur. Siap untuk dihidang!

resepi mee rebus terengganu

Cara buat Mee Rebus Terengganu cukup ringkas tanpa jalan kerja yang renyah, malah bahan-bahan penyediaannya juga mudah dicari.

Maklumlah kadangkala teringin makan hidangan berkuah yang panas, jadi Mee Rebus Terengganu ini memang pilihan tepat untuk anda nikmatinya di rumah.

Jika anda nak resepi Mee Rebus Terengganu ini nampak lebih menarik, boleh taburkan cili potong dan daun ketumbar.  Nak tambah sedap, boleh masukkan sos cili juga.

Selamat mencuba!

Sumber: Masliana Ibrahim

Baca juga: Resepi Mee Rebus Daging Dengan 5 Langkah, Sekejap Saja Dah Siap!

The post Resepi Mee Rebus Terengganu, Cara Buat Ringkas Tapi Kuah Sedap Boh! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!