Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Hati Ayam Goreng Kunyit, Campur Pula Kacang Panjang, Memang Laku Dibuatnya!

https://ift.tt/MeVFN91

hati ayam goreng kunyit

Mari cuba resipi Hati Ayam Goreng Kunyit ini. Walaupun bahagian ayam yang ini bukanlah kegemaran ramai, namun ia kaya dengan nutrien dan mineral. Sesuai untuk menambah darah khususnya ibu-ibu yang baru lepas bersalin.

Bahan lain yang diperlukan dalam resipi ini ialah hati dan pedal dan kacang panjang. Hati dan pedal digoreng dulu baru kemudian ditumis bersama kacang panjang.

Baca juga: Ayam Goreng Ala Upin Ipin, Ini RAHSIA Buat Bancuhan Tepung Menggoreng

Tumis menggunakan cili padi, lagi menggigit rasanya. Hidangan ini sedap dimakan bersama nasi putih. Ada juga yang menjadikan hidangan ini sebagai gandingan kepada lauk lain.

Ikuti resipi dari perkongsian Cik Puan Juma Natull ini. 


RESIPI HATI AYAM GORENG KUNYIT

hati ayam goreng kunyit

Bahan-bahan:

  • Hati dan pedal ayam – gaul garam dengan kunyit
  • Cili merah – dihiris
  • Bawang besar – dihiris
  • Daun bawang
  • Kacang panjang
  • Cili padi
  • Air asam jawa
  • Garam secukup rasa
  • Minyak secukupnya

Bahan-bahan kisar: 

Cara-cara memasak:

1. Gaul hati dan pedal ayam dgn garam dan serbuk kunyit.

2. Panaskan minyak dan goreng hati serta pedal ayam hingga masak. Biarkan hingga hati tersebut agak garing. Angkat dan ketepikan.

3. Biarkan hanya sedikit minyak yang digunakan untuk menggoreng hati tad. Panas di dalam kuali untuk menumis pula.

4. Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak. Selepas itu, masukkan hati dan pedal ayam. Gaul bagi sebati.

5. Masukkan air asam jawa sedikit dan kacang panjang dan masak bagi layu sedikit.

6. Masukkan cili padi, cili merah, bawang besar. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa. 

7. Akhir sekali, masukkan daun bawang dan tutup api.

8, Siap untuk dihidangkan.

hati ayam goreng kunyit


Selamat mencuba resipi hati ayam goreng kunyit ini. Memang lagi nikmat jika makan beramai-ramai bersama keluarga.

Sumber: Facebook Juma Natull

Baca juga: 5 Cara Pilih Ayam Segar Di Pasar, Baru Tak Rugi Kalau Terbeli Bangkai Ayam

The post Hati Ayam Goreng Kunyit, Campur Pula Kacang Panjang, Memang Laku Dibuatnya! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!