Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cara Masak Ikan Kembung Pedas Dalam 10 Minit, Kuah Pekat Memang Terbuka Selera!

https://ift.tt/zpMlgmU

masak pedas ikan kembung

Mak-mak paling suka resipi yang cepat siap, maklumlah banyak lagi tugas di rumah yang perlu diselesaikan. Selepas ini, anda boleh cuba masak Pedas Ikan Kembung yang mudah pula.

Resipi untuk memasak hidangan ini tak susah mana pun, sedangkan orang yang baru belajar memasak pun boleh buat sampai sedapnya menjadi.

Macam mana nak masak Pedas Ikan Kembung yang paling cepat tapi tetap sedap? Nak tahu, kenalah ikut resipi yang dikongsikan oleh Leha Yusuf di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Ikan Kembung Goreng Berlada, Guna Resipi Pantas Ini Untuk Siapkannya

CARA MASAK PEDAS IKAN KEMBUNG

masak pedas ikan kembung

Bahan-bahan:

  • 4 ekor ikan kembung (goreng dulu)
  • 3 biji cili padi (nak lebih pedas, boleh saja letak lebih)
  • 2 biji cili hidup merah
  • ½ biji bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • ½ inchi halia
  • 2 helai daun limau
  • 1 sudu cili kisar
  • 1 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos cili
  • 4 sudu kicap manis (nanti boleh rasa nak lebih atau kurangkan)
  • Sedikit perahan asam jawa

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula, panaskan minyak, kemudian masukkan bawang besar, bawang putih, halia, daun limau dan tumis sampai naik bau.

2. Selepas itu, masukkan cili kisar dan cili padi, kemudian masak sampai pecah minyak.

3. Seterusnya, masukkan sos cili, sos tiram dan kicap manis, kemudian kacau sebati dan terus masukkan air perahan asam jawa.

4. Akhir sekali, kacau sebati dan letak sedikit garam halus. Rasa dahulu dan tambah kicap jika perlu. Siap untuk dihidang!

masak pedas ikan kembung

Buat pengetahuan anda, resipi ini boleh dipelbagaikan dengan menggunakan ikan jenis lain juga. Manalah tahu jemu makan ikan kembung, esok-esok boleh cuba ikan bawal pula.

Setelah masak Pedas Ikan Kembung ini, anda akan terkejut dengan hasil pedas dan manisnya yang cukup serasi dan kena dengan citarasa ramai. Silap-silap, makan sampai bertambah nasi dibuatnya.

Selamat mencuba!

Sumber: Leha Yusuf

Baca juga: Ikan Goreng Sambal Simple, Main Campak-Campak Pun Rasa Tetap ‘Power’

The post Cara Masak Ikan Kembung Pedas Dalam 10 Minit, Kuah Pekat Memang Terbuka Selera! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!