https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...
Resipi Sotong Masak Kicap Pedas ‘Gebu’ Elok, Ikut Teknik Ini Tak Kecut & Tak Liat!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/FhWpCLr
Asyik masak sambal sotong bosan juga kan? Kali ini apa kata jom cuba resepi sotong masak kicap pedas pula. Bagi yang suka pedas, dijamin makan bertambah hingga 3 kali!
Namun, pasti ada yang setiap kali masak sotong, ia jadi liat dan kecut. Jangan risau, ada beberapa tip dan teknik yang boleh digunakan untuk pastikan sotong tak kecut dan tetap gebu!
Baca juga: Tip Sambal Sotong Tak Berair Bila Masak, Elok Lembut Gebu & Tak Kecut!
RESEPI SOTONG MASAK KICAP PEDAS
Bahan-bahan:
- Sotong (bersihkan dan dipotong mengikut saiz yang diingini)
- Minyak (untuk menumis)
- Bawang merah 5-6 biji (dikisar)
- Bawang putih 3-4 ulas (dikisar)
- Cili api ikut tahap kepedasan yang diingini (dikisar)
- Cili kisar 1 senduk
- Sos cili 1 sudu besar
- Sos tiram 1-2 sudu besar
- Kicap manis secukupnya (untuk memberi warna gelap)
- Asam jawa sedikit (kuantiti mengikut selera)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa (sedikit sahaja untuk seimbangkan pedas)
- Air sotong (jangan dibuang, akan digunakan dalam kuah)
- Hirisan bawang merah (untuk hiasan)
- Cili api (untuk hiasan)
Cara memasak:
- Pertama, matikan air sotong. Tak perlu letak minyak, hanya gunakan api sederhana besar.
- Bila sotong keluarkan air dan hampir separa masak, terus tutup api. Jangan biarkan terlalu lama, hanya dalam seminit dua sahaja.
- Tapis sotong dan asingkan air sotong ke dalam mangkuk. Jangan buang air sotong, kita akan guna nanti untuk kuah.
- Blender bawang merah, bawang putih dan cili api. (Tip: lebihkan bawang merah kalau nak kuah pekat dan banyak)
- Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak panas, masukkan bahan yang telah diblender tadi (bawang merah, bawang putih dan cili api).
- Tumis sekejap sehingga wangi.
- Masukkan satu senduk cili kisar.
- Tambahkan sos cili (1 sudu besar), sos tiram dan kicap manis secukupnya. Kicap akan memberikan warna gelap pada sotong.
- Masukkan sedikit asam jawa (ikut selera kemasaman yang diinginkan).
- Setelah kuah agak masak, masukkan air sotong yang telah dipisahkan tadi.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Gula sedikit sahaja untuk mengimbangi rasa pedas dari cili api.
- Bila kuah hampir kering, tambahkan sedikit air lagi supaya kuah tetap ada.
- Kacau kuah hingga semuanya mendidih dan rasa sudah cukup padu.
- Masukkan sotong yang telah ditapis tadi. Kacau perlahan dan biarkan sotong dalam kuah selama seminit.
- Setelah itu, masukkan hirisan bawang merah dan cili api (jika suka pedas).
- Apabila sotong sudah sebati dengan kuah dan rasa sudah padu, tutup api.
- Sotong masak kicap pedas siap dihidangkan!
Kredit resipi dan gambar: Nor Farah Atika
Baca juga: Rupanya Ini Petua Sotong Goreng Rangup, Tepung ‘Tak Lari’ & Melekat Elok!
The post Resipi Sotong Masak Kicap Pedas ‘Gebu’ Elok, Ikut Teknik Ini Tak Kecut & Tak Liat! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Catatan popular daripada blog ini
Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg
KEJAYAAN menewaskan seekor ikan layaran seberat 30 kilogram (kg) di tuas berhampiran Pulau Payar, Kedah menyemarakkan lagi semangat pemancing laut dalam, Shuib Omar untuk meneruskan hobinya itu. Shuib atau lebih dikenali sebagai Pak Su dalam kalangan rakannya berkata, dia gemar memancing sejak kecil lagi dengan menangkap ikan di tali air dan sawah menggunakan buluh sebagai joran. Ujar lelaki berasal dari Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah itu, dia mula beralih kepada aktiviti memancing di laut dalam pada tahun 2012. “Hampir setiap bulan, saya turun ke laut bersama saudara dan rakan-rakan. Biasanya, kami berhimpun di Jeti Kubang Rotan pada pukul 7 pagi sebelum menuju ke beberapa tuas yang menjadi lubuk ikan. “Antara tuas sasaran kami ialah Pulau Payar dan unjam Langkawi kerana di situ menjanjikan hasil tangkapan yang menarik. Pengalaman bermain dan menewaskan ikan di perairan itu cukup mengujakan,” ujar bapa kepada lima anak itu. Menurut Pak Su, dia gemar menggunakan teknik memancing...
Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!
https://ift.tt/X1giMwT Cara buat popia big mac ini menjadi tular di media sosial dan ramai peniaga turut mengambil peluang untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, sesetengah peniaga terpaksa menjualnya pada harga yang agak tinggi disebabkan kos bahan yang mahal. Sekiranya anda sedang mencari resipi penuh untuk membuat popia Big Mac dan ingin mencubanya sendiri di rumah, jom lihat resipi lengkap di bawah. Baca juga: Resipi Popia Sira Sambal Rangup, Kena Letak 1 Bahan Ini Agar Salutan Cantik Berkilat! CARA BUAT POPIA BIG MAC Bahan-bahan popia big mac: Bawang merah Bawang putih Daging kisar Garam Lada hitam Cara-cara penyediaan popia big mac: Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah itu, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus. Tumis bawang ini dengan api sederhana sehingga ia naik bau harum. Setelah bawang sudah naik bau, masukkan daging kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya untuk memberi rasa pada dagin...
Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!
https://ift.tt/kqhPu7J Asam pedas merupakan hidangan istimewa yang cukup terkenal di Malaysia, khususnya di negeri Johor. Nak tahu tips masak asam pedas yang benar-benar sedap dan menyelerakan? Untuk menghasilkan asam pedas yang padu dan menyelerakan, ada beberapa rahsia yang perlu diketahui. Bukan sekadar campak-campak bahan, tapi ada teknik-teknik tertentu yang boleh menjadikan rasa asam pedas lebih ‘umpph’! Jom kita bongkar rahsia dan tips memasak asam pedas yang sedap, yang pasti akan membuatkan keluarga puas hati! Bermula dari pemilihan bahan hingga cara memasak, semuanya akan dikongsikan dalam artikel ini. Baca juga: Resipi Asam Pedas Ikan Jenahak, Letak ‘Bahan Ini’ Untuk Kuah Lagi Lemak & Pekat! TIPS MASAK ASAM PEDAS YANG SEDAP 1. Pemilihan Ikan atau Protein Gunakan ikan segar seperti ikan pari, tenggiri atau kembung. Ayam, daging atau tofu juga boleh digunakan mengikut selera. 2. Kisar Bahan dengan Betul Gunakan nisbah bawang dan cili kering yang seimbang, contohny...
Ulasan
Catat Ulasan