https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...
Resipi Sotong Masak Kicap Pedas ‘Gebu’ Elok, Ikut Teknik Ini Tak Kecut & Tak Liat!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/FhWpCLr
Asyik masak sambal sotong bosan juga kan? Kali ini apa kata jom cuba resepi sotong masak kicap pedas pula. Bagi yang suka pedas, dijamin makan bertambah hingga 3 kali!
Namun, pasti ada yang setiap kali masak sotong, ia jadi liat dan kecut. Jangan risau, ada beberapa tip dan teknik yang boleh digunakan untuk pastikan sotong tak kecut dan tetap gebu!
Baca juga: Tip Sambal Sotong Tak Berair Bila Masak, Elok Lembut Gebu & Tak Kecut!
RESEPI SOTONG MASAK KICAP PEDAS
Bahan-bahan:
- Sotong (bersihkan dan dipotong mengikut saiz yang diingini)
- Minyak (untuk menumis)
- Bawang merah 5-6 biji (dikisar)
- Bawang putih 3-4 ulas (dikisar)
- Cili api ikut tahap kepedasan yang diingini (dikisar)
- Cili kisar 1 senduk
- Sos cili 1 sudu besar
- Sos tiram 1-2 sudu besar
- Kicap manis secukupnya (untuk memberi warna gelap)
- Asam jawa sedikit (kuantiti mengikut selera)
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa (sedikit sahaja untuk seimbangkan pedas)
- Air sotong (jangan dibuang, akan digunakan dalam kuah)
- Hirisan bawang merah (untuk hiasan)
- Cili api (untuk hiasan)
Cara memasak:
- Pertama, matikan air sotong. Tak perlu letak minyak, hanya gunakan api sederhana besar.
- Bila sotong keluarkan air dan hampir separa masak, terus tutup api. Jangan biarkan terlalu lama, hanya dalam seminit dua sahaja.
- Tapis sotong dan asingkan air sotong ke dalam mangkuk. Jangan buang air sotong, kita akan guna nanti untuk kuah.
- Blender bawang merah, bawang putih dan cili api. (Tip: lebihkan bawang merah kalau nak kuah pekat dan banyak)
- Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak panas, masukkan bahan yang telah diblender tadi (bawang merah, bawang putih dan cili api).
- Tumis sekejap sehingga wangi.
- Masukkan satu senduk cili kisar.
- Tambahkan sos cili (1 sudu besar), sos tiram dan kicap manis secukupnya. Kicap akan memberikan warna gelap pada sotong.
- Masukkan sedikit asam jawa (ikut selera kemasaman yang diinginkan).
- Setelah kuah agak masak, masukkan air sotong yang telah dipisahkan tadi.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa. Gula sedikit sahaja untuk mengimbangi rasa pedas dari cili api.
- Bila kuah hampir kering, tambahkan sedikit air lagi supaya kuah tetap ada.
- Kacau kuah hingga semuanya mendidih dan rasa sudah cukup padu.
- Masukkan sotong yang telah ditapis tadi. Kacau perlahan dan biarkan sotong dalam kuah selama seminit.
- Setelah itu, masukkan hirisan bawang merah dan cili api (jika suka pedas).
- Apabila sotong sudah sebati dengan kuah dan rasa sudah padu, tutup api.
- Sotong masak kicap pedas siap dihidangkan!
Kredit resipi dan gambar: Nor Farah Atika
Baca juga: Rupanya Ini Petua Sotong Goreng Rangup, Tepung ‘Tak Lari’ & Melekat Elok!
The post Resipi Sotong Masak Kicap Pedas ‘Gebu’ Elok, Ikut Teknik Ini Tak Kecut & Tak Liat! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Catatan popular daripada blog ini
Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg
KEJAYAAN menewaskan seekor ikan layaran seberat 30 kilogram (kg) di tuas berhampiran Pulau Payar, Kedah menyemarakkan lagi semangat pemancing laut dalam, Shuib Omar untuk meneruskan hobinya itu. Shuib atau lebih dikenali sebagai Pak Su dalam kalangan rakannya berkata, dia gemar memancing sejak kecil lagi dengan menangkap ikan di tali air dan sawah menggunakan buluh sebagai joran. Ujar lelaki berasal dari Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah itu, dia mula beralih kepada aktiviti memancing di laut dalam pada tahun 2012. “Hampir setiap bulan, saya turun ke laut bersama saudara dan rakan-rakan. Biasanya, kami berhimpun di Jeti Kubang Rotan pada pukul 7 pagi sebelum menuju ke beberapa tuas yang menjadi lubuk ikan. “Antara tuas sasaran kami ialah Pulau Payar dan unjam Langkawi kerana di situ menjanjikan hasil tangkapan yang menarik. Pengalaman bermain dan menewaskan ikan di perairan itu cukup mengujakan,” ujar bapa kepada lima anak itu. Menurut Pak Su, dia gemar menggunakan teknik memancing...
Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!
https://ift.tt/X1giMwT Cara buat popia big mac ini menjadi tular di media sosial dan ramai peniaga turut mengambil peluang untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, sesetengah peniaga terpaksa menjualnya pada harga yang agak tinggi disebabkan kos bahan yang mahal. Sekiranya anda sedang mencari resipi penuh untuk membuat popia Big Mac dan ingin mencubanya sendiri di rumah, jom lihat resipi lengkap di bawah. Baca juga: Resipi Popia Sira Sambal Rangup, Kena Letak 1 Bahan Ini Agar Salutan Cantik Berkilat! CARA BUAT POPIA BIG MAC Bahan-bahan popia big mac: Bawang merah Bawang putih Daging kisar Garam Lada hitam Cara-cara penyediaan popia big mac: Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah itu, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus. Tumis bawang ini dengan api sederhana sehingga ia naik bau harum. Setelah bawang sudah naik bau, masukkan daging kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya untuk memberi rasa pada dagin...
Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!
https://ift.tt/VbrlpuW Jika anda merupakan salah seorang peminat masakan Arab, wajib cuba resepi Nasi Arab simple ini. Walaupun mudah dan ringkas, namun hasilnya cukup beraroma dan sedap. Nasi Arab ialah hidangan popular dari rantau Timur Tengah, khususnya di Semenanjung Arab. Oleh kerana begitu sedap, ramai peniaga yang menjualnya di bazar Ramadan. Dila Noordin telah kongsikan resepi Nasi Arab simple di Facebook yang dimasak dengan menggunakan bahan ringkas dan mudah didapati. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Beriani Simple Di Rumah, Ada Ayam Goreng Mamak Lagi Terangkat RESEPI NASI ARAB SIMPLE Bahan-bahan rebus ayam: ½ ekor ayam (dipotong dua) 1 kiub ayam 1 biji tomato (dibelah empat) ½ sudu jintan manis 1 biji cili hijau (dibelah empat) 1 batang kulit kayu manis ½ sudu biji ketumbar ½ sudu lada hitam Bahan-bahan tumis nasi: 2½ pot beras basmathi yang telah direndam lebih kurang dalam 30 minit ½ sudu biji ketumbar ½ sudu jintan manis Minyak sapi ata...
Ulasan
Catat Ulasan