Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Kuih Apam Kampung Pandan Sukatan Cawan, Harum Semerbak Bila Kukus

https://ift.tt/vdhlR1N

kuih apam kampung

Jarang dah tengok makcik atau pakcik menjual kuih Apam Kampung Pandan ini. Mari cuba buat sendiri di rumah guna resipi ini. Tak susah nak buat pun, sebab resipi guna sukatan cawan. 

Kuih ini diperbuat daripada bahan-bahan seperti tepung gandum, gula, yis, air, dan air pandan yang memberikan aroma segar dan warna hijau yang semulajadi. Biasanya, kuih apam kampung pandan dimasak dengan cara dikukus sehingga matang.

Baca juga: Puding Biskut Cream Cracker, Nampak Macam Kuih Lapis Sekali Pandang

Kuih ini juga mempunyai tekstur yang lembut dan sedikit berongga, dengan rasa manis yang ringan. Ia sering disajikan sebagai hidangan sarapan pagi, atau pencuci mulut di waktu petang bersama dengan kelapa parut yang dicampur dengan sedikit garam. Sangat sesuai dinikmati bersama-sama dengan segelas teh atau kopi.

RESIPI KUIH APAM KAMPUNG PANDAN

kuih apam kampung

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula 
  • 1 sudu makan yis
  • 1 cawan air
  • 1/2 cawan air pandan (kisar 5 helai daun pandan)
  • Kelapa parut + garam

Cara-cara penyediaan:

  1. Campurkan tepung gandum, gula, yis, air, dan air pandan dalam satu mangkuk.
  2. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
  3. Perap adunan tersebut selama 1 jam 1/2.
  4. Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak, mengisi acuan hingga 3/4 penuh.
  5. Kukus selama 15 minit untuk acuan kecil. Untuk acuan besar, kukus selama 45 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
  6. Setelah masak, sejukkan kuih apam dan hidangkan bersama kelapa parut yang telah dicampur sedikit garam. 

kuih apam kampung

Selamat mencuba.

Sumber: Noor Baini Bakar

Baca juga: Cara Buat Kuih Ketayap Simple, Berlemak Manis Dengan Inti Kelapa

The post Kuih Apam Kampung Pandan Sukatan Cawan, Harum Semerbak Bila Kukus appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!