https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...
Peniaga Kongsi Tip Udang Goreng Rangup & Cantik, Kena Bancuh Tepung Guna ‘Teknik’ Ini
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
https://ift.tt/3y7GAIM
Seorang peniga berkongsi petua untuk menghasilkan udang goreng tepung yang rangup dan cantik. Bancuhan tepung yang digunakan hanya memerlukan dua bahan utama iaitu telur dan tepung jagung.
Walaupun menggunakan bahan yang ringkas, bancuhan ini mampu menghasilkan udang goreng yang rangup seperti di kedai makan. Memang wajib cuba sendiri di rumah!
Baca juga: Resipi Ayam Goreng Crispy Guna 3 Bahan, Rangup Macam Beli Dekat Kedai!
RESEPI UDANG GORENG TEPUNG RANGUP
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 1 bungkus tepung jagung
- 10 biji telur
- 10 ekor udang harimau (atau jenis udang lain)
- Pewarna kuning (jika ada)
- Sedikit ajinamoto
- Sedikit garam
Cara penyediaannya:
- Cuci bersih telur dan pastikan tiada kekotoran pada kulit telur.
- Kemudian, pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk besar.
- Setelah itu, masukkan tepung jagung ke dalam mangkuk berisi telur. Gaul kedua-dua bahan tersebut sehingga sebati dan tiada ketulan tepung.
- Tambahkan sedikit pewarna kuning untuk meningkatkan warna bancuhan.
- Jangan lupa juga untuk menambah sedikit ajinomoto dan garam. Gaul lagi sehingga ketulan tepung hilang. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair atau pekat.
- Masukkan udang ke dalam bancuhan tepung dan gaul rata hingga semua udang disalut dengan baik.
- Untuk menggoreng, tarik ekor udang dan masukkan ke dalam minyak yang sudah panas. Masukkan udang satu per satu.
- Goreng udang hingga benar-benar garing sebelum diangkat.
Lihat video penuh:
Sumber: Rizal Kitchen
Baca juga: Rahsia Cekodok Pisang Yang ‘Fluffy’ & Rangup, Memang Layan Bila Makan!
The post Peniaga Kongsi Tip Udang Goreng Rangup & Cantik, Kena Bancuh Tepung Guna ‘Teknik’ Ini appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Catatan popular daripada blog ini
Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg
KEJAYAAN menewaskan seekor ikan layaran seberat 30 kilogram (kg) di tuas berhampiran Pulau Payar, Kedah menyemarakkan lagi semangat pemancing laut dalam, Shuib Omar untuk meneruskan hobinya itu. Shuib atau lebih dikenali sebagai Pak Su dalam kalangan rakannya berkata, dia gemar memancing sejak kecil lagi dengan menangkap ikan di tali air dan sawah menggunakan buluh sebagai joran. Ujar lelaki berasal dari Kubang Rotan, Alor Setar, Kedah itu, dia mula beralih kepada aktiviti memancing di laut dalam pada tahun 2012. “Hampir setiap bulan, saya turun ke laut bersama saudara dan rakan-rakan. Biasanya, kami berhimpun di Jeti Kubang Rotan pada pukul 7 pagi sebelum menuju ke beberapa tuas yang menjadi lubuk ikan. “Antara tuas sasaran kami ialah Pulau Payar dan unjam Langkawi kerana di situ menjanjikan hasil tangkapan yang menarik. Pengalaman bermain dan menewaskan ikan di perairan itu cukup mengujakan,” ujar bapa kepada lima anak itu. Menurut Pak Su, dia gemar menggunakan teknik memancing...
Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!
https://ift.tt/X1giMwT Cara buat popia big mac ini menjadi tular di media sosial dan ramai peniaga turut mengambil peluang untuk menjualnya. Walau bagaimanapun, sesetengah peniaga terpaksa menjualnya pada harga yang agak tinggi disebabkan kos bahan yang mahal. Sekiranya anda sedang mencari resipi penuh untuk membuat popia Big Mac dan ingin mencubanya sendiri di rumah, jom lihat resipi lengkap di bawah. Baca juga: Resipi Popia Sira Sambal Rangup, Kena Letak 1 Bahan Ini Agar Salutan Cantik Berkilat! CARA BUAT POPIA BIG MAC Bahan-bahan popia big mac: Bawang merah Bawang putih Daging kisar Garam Lada hitam Cara-cara penyediaan popia big mac: Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Setelah itu, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris halus. Tumis bawang ini dengan api sederhana sehingga ia naik bau harum. Setelah bawang sudah naik bau, masukkan daging kisar ke dalam kuali. Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya untuk memberi rasa pada dagin...
Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!
https://ift.tt/VbrlpuW Jika anda merupakan salah seorang peminat masakan Arab, wajib cuba resepi Nasi Arab simple ini. Walaupun mudah dan ringkas, namun hasilnya cukup beraroma dan sedap. Nasi Arab ialah hidangan popular dari rantau Timur Tengah, khususnya di Semenanjung Arab. Oleh kerana begitu sedap, ramai peniaga yang menjualnya di bazar Ramadan. Dila Noordin telah kongsikan resepi Nasi Arab simple di Facebook yang dimasak dengan menggunakan bahan ringkas dan mudah didapati. Jom kita cuba! Baca juga: Cara Buat Nasi Beriani Simple Di Rumah, Ada Ayam Goreng Mamak Lagi Terangkat RESEPI NASI ARAB SIMPLE Bahan-bahan rebus ayam: ½ ekor ayam (dipotong dua) 1 kiub ayam 1 biji tomato (dibelah empat) ½ sudu jintan manis 1 biji cili hijau (dibelah empat) 1 batang kulit kayu manis ½ sudu biji ketumbar ½ sudu lada hitam Bahan-bahan tumis nasi: 2½ pot beras basmathi yang telah direndam lebih kurang dalam 30 minit ½ sudu biji ketumbar ½ sudu jintan manis Minyak sapi ata...
Ulasan
Catat Ulasan