Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Peniaga Kongsi Tip Udang Goreng Rangup & Cantik, Kena Bancuh Tepung Guna ‘Teknik’ Ini

https://ift.tt/3y7GAIM

udang goreng tepung

Seorang peniga berkongsi petua untuk menghasilkan udang goreng tepung yang rangup dan cantik. Bancuhan tepung yang digunakan hanya memerlukan dua bahan utama iaitu telur dan tepung jagung.

Walaupun menggunakan bahan yang ringkas, bancuhan ini mampu menghasilkan udang goreng yang rangup seperti di kedai makan. Memang wajib cuba sendiri di rumah!

Baca juga: Resipi Ayam Goreng Crispy Guna 3 Bahan, Rangup Macam Beli Dekat Kedai!

RESEPI UDANG GORENG TEPUNG RANGUP

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 1 bungkus tepung jagung
  • 10 biji telur
  • 10 ekor udang harimau (atau jenis udang lain)
  • Pewarna kuning (jika ada)
  • Sedikit ajinamoto
  • Sedikit garam

Cara penyediaannya:

  1. Cuci bersih telur dan pastikan tiada kekotoran pada kulit telur.
  2. Kemudian, pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk besar.
  3. Setelah itu, masukkan tepung jagung ke dalam mangkuk berisi telur. Gaul kedua-dua bahan tersebut sehingga sebati dan tiada ketulan tepung.
  4. Tambahkan sedikit pewarna kuning untuk meningkatkan warna bancuhan.
  5. Jangan lupa juga untuk menambah sedikit ajinomoto dan garam. Gaul lagi sehingga ketulan tepung hilang. Pastikan bancuhan tidak terlalu cair atau pekat.
  6. Masukkan udang ke dalam bancuhan tepung dan gaul rata hingga semua udang disalut dengan baik.
  7. Untuk menggoreng, tarik ekor udang dan masukkan ke dalam minyak yang sudah panas. Masukkan udang satu per satu.
  8. Goreng udang hingga benar-benar garing sebelum diangkat.

Lihat video penuh:

Sumber: Rizal Kitchen

Baca juga: Rahsia Cekodok Pisang Yang ‘Fluffy’ & Rangup, Memang Layan Bila Makan!

The post Peniaga Kongsi Tip Udang Goreng Rangup & Cantik, Kena Bancuh Tepung Guna ‘Teknik’ Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!