Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resipi Ayam Pedas Manis, Hidangan Beraroma Masam Manis Yang Wajib Cuba!

https://ift.tt/sEdHcMC

ayam pedas manis

Ayam pedas manis adalah satu lagi resipi kreatif yang sesuai untuk mereka yang ingin mencuba sesuatu yang ringkas tetapi penuh dengan rasa.

Hidangan ini menggabungkan rasa pedas dari cili dan keseimbangan rasa masam manis dari sos cili, menjadikannya pilihan sempurna untuk makan tengah hari atau makan malam.

Resipi ini telah diolah oleh Cik Puan Noor Ashikin Saerah mengikut citarasa tempatan, dan semestinya mudah untuk dicuba di dapur anda sendiri!

Jom baca resipi penuh di bawah!

Baca lagi: Resipi Bawang Goreng Guna Air Fryer, Hasil Rangup Elok Macam Guna Minyak

RESIPI AYAM PEDAS MANIS

Bahan-Bahan:

  • 500 g isi ayam (dada atau peha, potong dadu)
  • 1 sudu teh serbuk lada putih
  • 1 sudu besar kicap masin
  • 1 biji telur
  • ½ hingga 1 cawan tepung jagung (untuk salutan)
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sudu besar emping cili (boleh tambah jika suka pedas)
  • 6 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar kicap masin
  • 1 sudu besar gula
  • ½ cawan air
  • ½ sudu besar tepung jagung + ¼ cawan air (bancuh untuk pekatkan sos)
  • Bijan putih
  • Hirisan daun bawang

Cara Penyediaan:

1. Gaulkan ketulan isi ayam dengan serbuk lada putih, kicap masin, dan telur. Biarkan seketika untuk memastikan rasa meresap.

2. Masukkan ayam ke dalam tepung jagung, pastikan setiap ketulan bersalut rata.

3. Goreng ayam dalam minyak panas sehingga masak sepenuhnya dan garing. Ketepikan.

4. Jika ingin lebih sihat, boleh gunakan air fryer pada suhu 200°C selama 15 minit atau sehingga ayam masak.

5. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga wangi.

6. Masukkan emping cili dan kacau rata sehingga aroma pedas cili keluar.

7. Tambahkan sos cili, kicap masin, gula, dan air. Biarkan campuran mendidih sambil dikacau.

8. Tuangkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos. Kacau hingga sos menjadi pekat dan berkilat.

9. Tutup api dan masukkan ayam goreng ke dalam kuali. Gaul rata supaya ayam bersalut dengan sos.

10. Taburkan bijan putih dan hirisan daun bawang di atas ayam sebelum dihidangkan.

ayam pedas manis

Tip Tambahan:

  • Anda boleh menyesuaikan tahap kepedasan dengan menambah atau mengurangkan emping cili.

Selamat mencuba!

Sumber: Noor Ashikin Saerah

Baca lagi: Sambal Belacan Thai Ekspres, Sepantas 3 Minit Saja Dah Siap Untuk Makan!

The post Resipi Ayam Pedas Manis, Hidangan Beraroma Masam Manis Yang Wajib Cuba! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!