Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Biskut Coklat Chip Rangup, Comel Begini Mesti Laku Berbalang-Balang!

https://ift.tt/vG1YuL0

resepi biskut coklat chip

Alangkah seronoknya jika dapat makan snek sambil menonton movie yang disukai di rumah. Oleh itu, kami nak kongsikan kepada anda tentang resepi Biskut Coklat Chip yang rangup.

Disebabkan Biskut Coklat Chip sering menjadi permintaan ramai setiap kali musim perayaan, maka ramai yang menggunakannya untuk berniaga.

Nor Azliza Mohamed selalu dapat maklum balas positif daripada pelanggan kerana sungguh sedap, oleh itu dia telah kongsikan resepi Biskut Coklat Chip yang dibuatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Biskut Cornflakes Tak Payah Bakar, Guna 3 Bahan Tapi Rangup Bukan Main

RESEPI BISKUT COKLAT CHIP

resepi biskut coklat chip

Bahan A:

Bahan B:

  • 2½ cawan tepung gandum
  • ½ cawan tepung jagung
  • 1 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 6 sudu besar minyak jagung atau minyak masak

Bahan C:

  • 1 cawan choc chips
  • Kacang yang disukai (saya letak ½ cawan sunflower seeds, sangai sekejap)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kacau sebati semua bahan A dalam mangkuk.

2. Kemudian, masukkan bahan B ke dalam adunan A tadi (jika lembik sangat, tambah 2 sudu besar tepung gandum).

3. Selepas itu, masukkan secawan choc chips dan sebarang kekacang yang disukai (tak nak letak kekacang pun tak apa sebab memang sudah sedap tanpanya).

4. Seterusnya, cubit dan sudukan adunan diikuti susun atas loyang yang dialas baking paper (jarak-jarakkan sedikit sebab biskut akan mengembang apabila proses membakar nanti).

5. Akhir sekali, bakar dengan menggunakan suhu 160ºC selama 20 hingga 25 minit atau sehingga masak, bergantung kepada oven masing-masing. Siap untuk dinikmati!

resepi biskut coklat chip

Hasil daripada resepi Biskut Coklat Chip ini boleh dapat banyak balang. Jika anda pertama kali membuatnya, boleh mulakan dengan menggunakan separuh bahan terlebih dahulu.

Sesiapa pun takkan menolak untuk makan Biskut Coklat Chip yang comel dan rangup. Silap-silap, satu hari pun sudah boleh habis sebalang jika dimakan beramai-ramai.

Selamat mencuba!

Sumber: Nor Azliza Mohamed

Baca juga: Biskut Telur Rebus, Guna Resipi Ini Untuk Rasa Yang Cukup Klasik

The post Resepi Biskut Coklat Chip Rangup, Comel Begini Mesti Laku Berbalang-Balang! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!