Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!

Imej
https://ift.tt/0DtQgHJ Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik. Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim! RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN Bahan A: 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)  14 cawan air Bahan B: 1½ cawan gula 3 helai daun pandan (koyak dan simpul) Bahan C: 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream 1 cawan creamer coffee mate 3 cawan air panas Bahan D: Vanilla – esen vanilla Jagung – pes jagung Greenhill Strawberry – pes strawberry Greenhill Keladi – pes keladi Greenhill Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, ambil agar-aga...

Resepi Biskut Coklat Chip Rangup, Comel Begini Mesti Laku Berbalang-Balang!

https://ift.tt/vG1YuL0

resepi biskut coklat chip

Alangkah seronoknya jika dapat makan snek sambil menonton movie yang disukai di rumah. Oleh itu, kami nak kongsikan kepada anda tentang resepi Biskut Coklat Chip yang rangup.

Disebabkan Biskut Coklat Chip sering menjadi permintaan ramai setiap kali musim perayaan, maka ramai yang menggunakannya untuk berniaga.

Nor Azliza Mohamed selalu dapat maklum balas positif daripada pelanggan kerana sungguh sedap, oleh itu dia telah kongsikan resepi Biskut Coklat Chip yang dibuatnya. Jom kita cuba!

Baca juga: Biskut Cornflakes Tak Payah Bakar, Guna 3 Bahan Tapi Rangup Bukan Main

RESEPI BISKUT COKLAT CHIP

resepi biskut coklat chip

Bahan A:

Bahan B:

  • 2½ cawan tepung gandum
  • ½ cawan tepung jagung
  • 1 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 6 sudu besar minyak jagung atau minyak masak

Bahan C:

  • 1 cawan choc chips
  • Kacang yang disukai (saya letak ½ cawan sunflower seeds, sangai sekejap)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kacau sebati semua bahan A dalam mangkuk.

2. Kemudian, masukkan bahan B ke dalam adunan A tadi (jika lembik sangat, tambah 2 sudu besar tepung gandum).

3. Selepas itu, masukkan secawan choc chips dan sebarang kekacang yang disukai (tak nak letak kekacang pun tak apa sebab memang sudah sedap tanpanya).

4. Seterusnya, cubit dan sudukan adunan diikuti susun atas loyang yang dialas baking paper (jarak-jarakkan sedikit sebab biskut akan mengembang apabila proses membakar nanti).

5. Akhir sekali, bakar dengan menggunakan suhu 160ºC selama 20 hingga 25 minit atau sehingga masak, bergantung kepada oven masing-masing. Siap untuk dinikmati!

resepi biskut coklat chip

Hasil daripada resepi Biskut Coklat Chip ini boleh dapat banyak balang. Jika anda pertama kali membuatnya, boleh mulakan dengan menggunakan separuh bahan terlebih dahulu.

Sesiapa pun takkan menolak untuk makan Biskut Coklat Chip yang comel dan rangup. Silap-silap, satu hari pun sudah boleh habis sebalang jika dimakan beramai-ramai.

Selamat mencuba!

Sumber: Nor Azliza Mohamed

Baca juga: Biskut Telur Rebus, Guna Resipi Ini Untuk Rasa Yang Cukup Klasik

The post Resepi Biskut Coklat Chip Rangup, Comel Begini Mesti Laku Berbalang-Balang! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!