Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Masak Lala Masam Manis Yang Mengiurkan Ratah Pun Sedap Tau!

https://ift.tt/6k4IBwx

resepi lala masam manis

Penggemar makanan laut wajib cuba resepi lala masam manis ini. Ratah pun sedap, apatah lagi jika dimakan dengan nasi, confirm bertambah!

Rasanya yang masam, masin, manis dan pedas pasti memikat hati sesiapa jua. Bukan itu saja, masakan ini juga mempunya aroma yang wangi tau!

Biasanya kalau teringin nak makan masakan yang menggunakan lala, kita order dekat kedai je kan? Kali ini kita cuba masak sendiri di rumah.

Baca juga: Petua Cuci Kerang & Lala Supaya Mudah Terbuka, Hilang Segala Pasir & Selut

RESEPI LALA MASAM MANIS

Bahan-bahan:

  • Lala
  • 1 biji bawang besar dihiris
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 1 inci halia dihiris
  • 2 batang serai dititik
  • Cili kisar
  • Sos cili
  • Sos tiram

Cara memasak:

1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan-bahan yang telah dihiris sehingga naik bau.

2. Masukkan cili kisar. Tumis sampai cili masak.

3. Bila cili dah mula garing masukkan sos cili & sos tiram. Kacau rata. Masukkan sedikit air kalau bahan tumis mula pekat.

4. Perasakan dengan sedikit garam. Jangan letak banyak, nanti masin pula.

5. Masukkan maggie cukup rasa dan sedikit gula.

6. Akhir sekali masukkan lala.

7. Gaul sebati dan renehkan sehingga lala masak.

resepi lala masam manis

8. Apabila kulit lala sudah terbuka, sedia untuk diangkat dan dihidangkan. Selamat mencuba!

resepi lala masam manis

Kredit resipi dan gambar: Rosni Musa

Baca juga: Resipi Lala Masak Lemak Cili Api, Sedap & Padu!

The post Cara Masak Lala Masam Manis Yang Mengiurkan, Ratah Pun Sedap Tau! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!