Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resepi Gulai Kawah Kelantan, Lauk Kenduri Ini Buat Ramai Berselera Dengan Aromanya

https://ift.tt/IrfwtAZ

resepi gulai kawah kelantan

Seharian di rumah pasti teringin juga makan lauk kenduri, jadi hari ini kami kongsikan resepi Gulai Kawah Kelantan yang cukup beraroma untuk anda cuba di rumah.

Gulai Kawah Kelantan adalah lauk gulai popular di negeri Kelantan yang dapat namanya kerana dimasak dalam kawah besar dan biasanya disediakan untuk majlis kenduri.

Tak payah tunggu jemputan kenduri kerana anda masih boleh buat di rumah dengan resepi Gulai Kawah Kelantan yang dikongsikan oleh Azizah Daud di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin, Guna Minyak ‘Ini’ Baru Ada Aroma Pengantin!

RESEPI GULAI KAWAH KELANTAN

resepi gulai kawah kelantan

Bahan-bahan:

  • 1kg daging (potong melintang nanti cepat empuk, basuh bersih dan toskan)
  • ½kg santan
  • 4 sudu rempah kari
  • 3 sudu kerisik
  • 5 biji kentang (buang kulit, potong)
  • Sedikit air asam jawa
  • Nise atau gula melaka
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan A (untuk menumis):

  • 1 labu bawang merah besar (dimayang)
  • 2 ulas bawang putih (dimayang)
  • 1cm halia (dimayang)
  • 1 batang kayu manis
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 kuntum bunga lawang

Bahan B (untuk dikisar)

  • 2 labu bawang merah besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2cm halia

Cara-cara memasak:

1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis semua bahan A sehingga garing dan masuk serbuk kari bancuh dengan sedikit air.

2. Kacau rata sehingga pecah minyak. Masuk bahan B, kacau. Masuk daging, kacau bagi sebati biar sehingga air daging keluar.

3. Tambah sedikit air kalau daging belum empuk. Apabila sudah empuk, masuk santan. Jika pekat, masuk air. Tengok sebanyak mana nak kuah sesuai dengan daging.

4. Masuk kentang, biar mengelegak dan mendidih.

5. Masuk air asam jawa, garam, gula, nise, secukup rasa dan kerisik. Biarkan mendidih merenih hingga pecah minyak. Siap untuk dihidang!

resepi gulai kawah kelantan

Semasa buat resepi Gulai Kawah Kelantan, anda perlu gunakan api kecil untuk didihkannya kerana semakin lama mendidih dengan api kecil, lauk ini akan semakin cantik dan sedap.

Selamat mencuba!

Sumber: Azizah Daud

Baca juga: Cara Masak Ayam Kicap Berempah, Biasa Jumpa Lauk Ini Di Kenduri Je

The post Resepi Gulai Kawah Kelantan, Lauk Kenduri Ini Buat Ramai Berselera Dengan Aromanya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!