Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Petik Buah Cili Kena Guna Teknik Betul, Kalau Salah Cepat Mati & Busuk!

Petik cili juga memerlukan teknik yang betul kerana jika salah cara ia boleh menyebabkan pokok buah cili cepat mati dan tidak subur.

Perkara ini dikongsikan sendiri oleh pengusaha buah cili di laman Facebooknya. Jelasnya, ada beberapa perkara penting perlu diketahui agar pokok tahan lebih lama. Ikuti perkongsian lanjut di bawah.

Baca juga: Jangan Buang Sayur Yang Layu, Boleh Kembali SEGAR Bila Guna Teknik Ini. Cubalah!

PETIK CILI ADA TEKNIKNYA, BARU KEKAL SUBUR

PETIK CILI

Kaedah dan cara yang betul ketika memetik buah cili:

– Jangan memetik buah cili menggunakan gunting kerana bila batangnya dipotong separuh, ini akan menyebabkan sukar untuk berbunga semula dan mengambil masa yang agak lama.

– Jadi, cara yang tepat adalah dengan menggunakan tangan tetapi anda perlu memetik tangkainya sekali.

– Pastikan pegang di bahagian hujung tangkai dan petik ke bawah agar mudah tertanggal.

– Selain itu, dinasihatkan agar tidak memetik ketika waktu hujan atau di awal pagi. Hal ini kerana lada yang basah akan cepat busuk dan tidak tahan lama.

– Petik buah cili ketika sudah kering supaya lebih tahan lama dan tidak cepat busuk.

Semoga artikel ini memberi manfaat buat semua pembaca di luar sana.

Baca juga: Petani Thailand Kongsi Rahsia Pokok Berbuah Lebat, Rupanya Kena Guna Bahan Ini!

Sumber: Facebook Wak Leh JB

The post Petik Buah Cili Kena Guna Teknik Betul, Kalau Salah Cepat Mati & Busuk! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!