Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Resipi Jejari Kentang Cheese Rangup, Anak-Anak Sampai Berebut Makan!

https://ift.tt/pxdRrKT

jejari kentang

Jom cuba resipi jejari kentang keju rangup ini! Sesuai dijadikan kudapan untuk anak-anak, sama ada untuk sarapan pagi atau minum petang.

Bahan-bahan dan cara penyediaannya sangat mudah untuk dicuba. Teksturnya juga sangat rangup selepas digoreng.

Lebih sedap lagi jika dicicah dengan sos cili. Bila buat banyak pun tetap tak cukup sebab anak-anak makan sampai berebut!

Baca juga: Resipi Rempeyek Yang Nipis & Rangup, Tak Sakit Rahang Nak Kunyah!

RESEPI JEJARI KENTANG CHEESE RANGUP

jejari kentang

Bahan-bahan:

  • Kentang yang direbus dan dilecekkan
  • Daun ketumbar
  • Carrot yang diracik halus
  • Tepung jagung (ikut sukatan bancuhan)
  • Sedikit garam
  • Keju cheddar yang dipotong dadu halus
  • Serbuk roti spicy

Cara-cara:

  1. Basuh kentang dan buang kulitnya. Kemudian, rebus hingga empuk.
  2. Apabila kentang sudah empuk, angkat dan toskan. Lenyekkan hingga hancur.
  3. Campurkan adunan kentang rebus yang telah dilenyekkan dengan garam, carrot, daun ketumbar dan keju. Satukan dan gaulkan hingga sebati.
  4. Setelah itu, campurkan tepung jagung mengikut sukatan (agak-agak sahaja). Bila pegang adunan, pastikan ia tidak terlalu melekat di tangan.
  5. Bentukkan adunan seperti jejari dan golekkan dalam serbuk roti.
  6. Panaskan minyak dan pastikan api tidak terlalu kuat. Goreng hingga kekuningan, kemudian angkat dan toskan minyak.
  7. Siap dihidangkan.

Sumber: Zana Mokhtar

Baca juga: Resipi Puding Karamel Yang Lembut & Sedap Tanpa Bau Telur, Ini Rahsianya!

The post Resipi Jejari Kentang Cheese Rangup, Anak-Anak Sampai Berebut Makan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!