Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Boleh Tahan Selama 3 Bulan, Ini Tips Simpan Rendang Supaya Tahan Lama

“Alamak dah basi! Macam mana nak bagi rendang tahan lama ni..”

Tak lengkap rasanya sambutan Hari Raya Aidilfitri tanpa menyediakan rendang untuk dipadankan bersama lemang atau nasi impit. Malangnya, kadangkala rendang tersebut cepat basi walaupun sudah dipanaskan berulang kali.

Nak masak rendang bukan senang. sayang kalau cepat basi atau rosak. Jadi, untuk mengelakkan perkara tersebut berlaku, berikut adalah tips untuk pastikan rendang tahan lama sehingga 3 bulan!

Baca juga: Tak Sangka 7 Bahan Makanan Ini Ada Banyak Kegunaan, Boleh Cuci Peralatan Rumah!

NAK RENDANG TAHAN LAMA? INI CARANYA

rendang tahan lama

1. Masak sehingga kering untuk menyingkirkan air. Kelembapan adalah punca utama pertumbuhan bakteria.

2. Selepas masak sehingga kering, masukkan di dalam bekas-bekas kecil dan masuk ke dalam peti sejuk.

3. Hidang dalam kuantiti sedikit. Jangan hidang dalam bekas besar dan ceduk daripada bekas tersebut.

4. Makanan selamat jika disimpan dalam suhu bilik maksimum selama 4 jam. Selepas dari tempoh itu, bakteria dalam makanan akan menjadi aktif.

5. Panaskan dalam kuali dengan api perlahan dan pastikan pemanasan sekata. Jika disimpan dalam peti sejuk beku, nyahbekukan dalam ketuhar gelombang mikro atau suhu bilik sebelum dihangatkan.

rendang tahan lama

6. Pemanasan semula perlu dilakukan dalam masa dua jam selepas makanan dikeluarkan dari peti sejuk beku.

7. Simpan dalam peti sejuk boleh tahan selama 3 hari. Simpan dalam peti beku boleh tahan selama 3 bulan.

Tips di atas bukan sahaja untuk mencegah daripada rendang cepat rosak tetapi untuk mencegah keracunan makanan juga.

Semoga bermanfaat!

Baca juga: Menguap & Mengantuk Sepanjang Hari? Ambil 7 Makanan Ini, Confirm Celik Mata Terus!

Sumber: Facebook Public Health Malaysia

The post Boleh Tahan Selama 3 Bulan, Ini Tips Simpan Rendang Supaya Tahan Lama first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!