Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Tauhu Begedil Anti Gagal, Guna Tepung ‘Ini’ Untuk Kesan Rangup Luar Biasa!

https://ift.tt/swUIqeX

tauhu begedil

Sesiapa yang pernah makan Tauhu Begedil pasti tahu tentang kesedapannya dengan sambal kicap. Jika sering gagal membuatnya sebelum ini, boleh cuba resipi yang kami kongsikan ini.

Selain enak dimakan begitu saja, Tauhu Begedil juga sering dijadikan sebagai hidangan pembuka selera dan sampingan untuk nasi lemak dan soto.

Resipi yang dikongsikan oleh Nasuha Saiful di Facebook ini nampak sangat menarik dan bakal membuatkan selera anda sekeluarga terangkat. Jom kita cuba!

Baca juga: Jenis Tauhu Sedap Dan Lembut, Yang ‘Last’ Itu Ramai Guna Buat Masak!

RESIPI TAUHU BEGEDIL ANTI GAGAL

tauhu begedil

Bahan-bahan begedil:

  • 12 biji tauhu kering
  • 6 biji ubi kentang
  • Isi ayam (direbus dan dipotong kecil, boleh juga guna ayam atau daging cincang)
  • Daun sup dan daun bawang secukupnya
  • Bawang goreng secukupnya
  • Cili besar merah
  • Perasa yang ada di rumah (saya guna knorr serbuk pati ayam & serbuk lada hitam ajishio)

Bahan-bahan celupan:

Bahan-bahan sambal kicap:

  • 20 tangkai cili padi merah dan hijau
  • 2 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji limau nipis
  • Kicap secukupnya
  • Sedikit air

Cara-cara buat tauhu begedil:

1. Mula-mula, potong ubi kentang dan basuh sehingga bersih.

2. Kemudian, basuh tauhu sampai bersih dan keluarkan isinya untuk dicampur dalam begedil nanti.

3. Selepas itu, goreng ubi kentang sehingga empuk.

4. Seterusnya, campurkan ubi kentang yang dilenyek, daun sup, daun bawang, bawang goreng, isi ayam, isi tauhu ke dalam satu bekas.

5. Kemudian, perasakan dengan serbuk perasa dan gaul semuanya.

6. Setelah itu, sumbatkan inti ke dalam tauhu sehingga penuh dan ketepikan.

tauhu begedil

7. Bagi menyediakan celupan, pukul 2 biji telur dan tepung jagung yang dicampur dengan sedikit air sehingga sebati.

8. Selanjutnya, panaskan minyak, kemudian celupkan tauhu begedil ke dalam adunan telur dan goreng sehingga garing. Siap!

Cara-cara buat sambal kicap:

1. Mula-mula, goreng cili padi, bawang putih, bawang merah dan limau nipis sehingga masak.

2. Selepas itu, bolehlah kisar bersama kicap dan sedikit air. Siap!

Tak dinafikan yang Tauhu Begedil sangat sedap dimakan bersama sambal kicap yang mantap dan anda boleh jadikannya sebagai idea potluck atau hidangan ketika jamuan.

Selamat mencuba!

Sumber: Nasuha Saiful

Baca juga: Tauhu Sumbat Ayam Dengan Sambal Kicap Sempoi, Rasa Memang ‘Kick’ Habis!

The post Tauhu Begedil Anti Gagal, Guna Tepung ‘Ini’ Untuk Kesan Rangup Luar Biasa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!