Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Tauhu Begedil Anti Gagal, Guna Tepung ‘Ini’ Untuk Kesan Rangup Luar Biasa!

https://ift.tt/swUIqeX

tauhu begedil

Sesiapa yang pernah makan Tauhu Begedil pasti tahu tentang kesedapannya dengan sambal kicap. Jika sering gagal membuatnya sebelum ini, boleh cuba resipi yang kami kongsikan ini.

Selain enak dimakan begitu saja, Tauhu Begedil juga sering dijadikan sebagai hidangan pembuka selera dan sampingan untuk nasi lemak dan soto.

Resipi yang dikongsikan oleh Nasuha Saiful di Facebook ini nampak sangat menarik dan bakal membuatkan selera anda sekeluarga terangkat. Jom kita cuba!

Baca juga: Jenis Tauhu Sedap Dan Lembut, Yang ‘Last’ Itu Ramai Guna Buat Masak!

RESIPI TAUHU BEGEDIL ANTI GAGAL

tauhu begedil

Bahan-bahan begedil:

  • 12 biji tauhu kering
  • 6 biji ubi kentang
  • Isi ayam (direbus dan dipotong kecil, boleh juga guna ayam atau daging cincang)
  • Daun sup dan daun bawang secukupnya
  • Bawang goreng secukupnya
  • Cili besar merah
  • Perasa yang ada di rumah (saya guna knorr serbuk pati ayam & serbuk lada hitam ajishio)

Bahan-bahan celupan:

Bahan-bahan sambal kicap:

  • 20 tangkai cili padi merah dan hijau
  • 2 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 biji limau nipis
  • Kicap secukupnya
  • Sedikit air

Cara-cara buat tauhu begedil:

1. Mula-mula, potong ubi kentang dan basuh sehingga bersih.

2. Kemudian, basuh tauhu sampai bersih dan keluarkan isinya untuk dicampur dalam begedil nanti.

3. Selepas itu, goreng ubi kentang sehingga empuk.

4. Seterusnya, campurkan ubi kentang yang dilenyek, daun sup, daun bawang, bawang goreng, isi ayam, isi tauhu ke dalam satu bekas.

5. Kemudian, perasakan dengan serbuk perasa dan gaul semuanya.

6. Setelah itu, sumbatkan inti ke dalam tauhu sehingga penuh dan ketepikan.

tauhu begedil

7. Bagi menyediakan celupan, pukul 2 biji telur dan tepung jagung yang dicampur dengan sedikit air sehingga sebati.

8. Selanjutnya, panaskan minyak, kemudian celupkan tauhu begedil ke dalam adunan telur dan goreng sehingga garing. Siap!

Cara-cara buat sambal kicap:

1. Mula-mula, goreng cili padi, bawang putih, bawang merah dan limau nipis sehingga masak.

2. Selepas itu, bolehlah kisar bersama kicap dan sedikit air. Siap!

Tak dinafikan yang Tauhu Begedil sangat sedap dimakan bersama sambal kicap yang mantap dan anda boleh jadikannya sebagai idea potluck atau hidangan ketika jamuan.

Selamat mencuba!

Sumber: Nasuha Saiful

Baca juga: Tauhu Sumbat Ayam Dengan Sambal Kicap Sempoi, Rasa Memang ‘Kick’ Habis!

The post Tauhu Begedil Anti Gagal, Guna Tepung ‘Ini’ Untuk Kesan Rangup Luar Biasa! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!