Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Jangan Buang Kepala & Kulit Udang, Buat Serbuk Begini Untuk Penyedap Masakan!

https://ift.tt/JNodKQB

perasa makanan

Mungkin ada yang tak tahu, kulit dan kepala udang yang selalu kita buang tu sebenarnya boleh jadi serbuk perasa makanan yang sedap untuk masakan!

Menurut Rusyainie Ramli, serbuk udang ini boleh digunakan untuk menambah rasa dan buat masakan kita lebih umami.

Bukan itu saja, kita juga tak rasa membazir sangat bila buang kulit dan kepala udang, sebab boleh guna untuk sesuatu yang lebih berguna!

Baca juga: Cara Buat Serbuk Pati Ayam Homemade. Bebas Gula, Garam, MSG & Bahan Pengawet!

CARA BUAT SERBUK PERASA MAKANAN GUNA KEPALA & KULIT UDANG

perasa makanan

Bahan-bahan:

  • Kepala dan kulit udang (dibuang dari isi udang)

Cara-cara:

  1. Sediakan kepala dan kulit udang yang telah dibuang isinya.
  2. Susun kulit udang dalam ketuhar. Kalau kuantiti banyak, lebih mudah guna ketuhar berbanding air fryer (penggoreng kering), kerana air fryer memerlukan masa lebih lama dan perlu dibalikkan agar garing sekata.
  3. Set suhu ketuhar pada 140°C dan bakar kulit udang sehingga benar-benar kering. Pastikan kulit udang benar-benar kering, kerana jika tidak, serbuk udang akan menjadi basah.
  4. Setelah kering, keluarkan kulit udang dari ketuhar dan biarkan sejuk.
  5. Setelah sejuk, kisarkan kulit udang sehingga halus.
  6. Simpan serbuk udang dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.

Tips:

Serbuk udang ini boleh digunakan sebagai penambah perisa umami dalam masakan, seperti pengganti MSG. Walau bagaimanapun, jangan letak terlalu banyak kerana bau udangnya agak kuat. Dengan membuatnya sendiri, anda dapat menjimatkan sedikit kos dan mengurangkan pembaziran kerana tidak membuang kulit dan kepala udang.

Sumber: Rusyainie Ramli

Baca juga: Cara Buat Serbuk Kunyit Homemade. Bau Lagi Wangi & Asli Tanpa Pengawet

The post Jangan Buang Kepala & Kulit Udang, Buat Serbuk Begini Untuk Penyedap Masakan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!