Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Jangan Buang Kepala & Kulit Udang, Buat Serbuk Begini Untuk Penyedap Masakan!

https://ift.tt/JNodKQB

perasa makanan

Mungkin ada yang tak tahu, kulit dan kepala udang yang selalu kita buang tu sebenarnya boleh jadi serbuk perasa makanan yang sedap untuk masakan!

Menurut Rusyainie Ramli, serbuk udang ini boleh digunakan untuk menambah rasa dan buat masakan kita lebih umami.

Bukan itu saja, kita juga tak rasa membazir sangat bila buang kulit dan kepala udang, sebab boleh guna untuk sesuatu yang lebih berguna!

Baca juga: Cara Buat Serbuk Pati Ayam Homemade. Bebas Gula, Garam, MSG & Bahan Pengawet!

CARA BUAT SERBUK PERASA MAKANAN GUNA KEPALA & KULIT UDANG

perasa makanan

Bahan-bahan:

  • Kepala dan kulit udang (dibuang dari isi udang)

Cara-cara:

  1. Sediakan kepala dan kulit udang yang telah dibuang isinya.
  2. Susun kulit udang dalam ketuhar. Kalau kuantiti banyak, lebih mudah guna ketuhar berbanding air fryer (penggoreng kering), kerana air fryer memerlukan masa lebih lama dan perlu dibalikkan agar garing sekata.
  3. Set suhu ketuhar pada 140°C dan bakar kulit udang sehingga benar-benar kering. Pastikan kulit udang benar-benar kering, kerana jika tidak, serbuk udang akan menjadi basah.
  4. Setelah kering, keluarkan kulit udang dari ketuhar dan biarkan sejuk.
  5. Setelah sejuk, kisarkan kulit udang sehingga halus.
  6. Simpan serbuk udang dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.

Tips:

Serbuk udang ini boleh digunakan sebagai penambah perisa umami dalam masakan, seperti pengganti MSG. Walau bagaimanapun, jangan letak terlalu banyak kerana bau udangnya agak kuat. Dengan membuatnya sendiri, anda dapat menjimatkan sedikit kos dan mengurangkan pembaziran kerana tidak membuang kulit dan kepala udang.

Sumber: Rusyainie Ramli

Baca juga: Cara Buat Serbuk Kunyit Homemade. Bau Lagi Wangi & Asli Tanpa Pengawet

The post Jangan Buang Kepala & Kulit Udang, Buat Serbuk Begini Untuk Penyedap Masakan! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!