Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Putu Mayam Pandan Guna Sukatan Cawan, Nikmat Makan Masa Tengah Hujan

https://ift.tt/onDQLmb

putu mayam pandan

Mari cuba buat resipi Putu Mayam Pandan. Selalu bila ke pasar malam saja yang dapat jumpa. Tapi tahu tak sebenarnya nak buat dessert ini senang saja. 

Kalau anda perasan, di kedai pun ada dua warna putu mayam. Biasanya yang dijual adalah warna hijau iaitu pandan dan juga putih yang tiada perasa. Sedap juga dapat makan ketika masih suam dan cicah dengan gula merahnya.

Baca juga: Tuna Thai Bread Ala Burger Malaysia, Gebu dan Sedap 

Kalau ada yang nak belajar buat putu mayam ni, boleh ikut cara yang MyResipi nak kongsikan ni. Bila dah tahu, bolehlah buat hidangan minum petang, atau nak buat untuk jualan juga boleh.


RESIPI PUTU MAYAM PANDAN

Sekolah anak cuti peristiwa hari ini. Sekali di ajaknya buat putu mayam pandan. Adeh, dia ingat mummy dia pandai buat. Tapi tak apa lah, demi anak, mummy cuba. Google saja resepi.

Setiap kali nak masak apa, resepi saya akan google kemudian try dan error saja. Alhamdulillah menjadi akhirnya putu mayam pandan ini.

putu mayam pandan

Bahan-bahan:

Cara-cara penyediaan putu:

1. Sediakan daun pisang yang dipotong bentuk bulat.

2. Panas dan didih air terlebih dahulu.

3. Bila sudah mendidih masukkan garam dan minyak jagung gaul rata.

4. Tutup api masukkan tepung beras sedikit2 sambil terus mengacau hingga jadi adunan lembut. Jika perlu, belum jadi adunan lembut tambah tepung sedikit-sedikit sahaja.

5. Masa adunan panas masukkan ke dalam acuan maruku pilih lubang yang paling kecil untuk putu mayam.

6. Putar acuan secara membulat di atas daun pisang yang telah disapu sedikit minyak jangan terlalu tebal.

7. Susun dalam kukus. Kukus lebih kurang 2 ke 3 minit sahaja sudah masak alihkan putu mayam ke dalam bekas.

8. Sedia dihidang bersama dengan kelapa dan gula kesukaan.

putu mayam pandan


Selamat mencuba.

Resipi: Nor Fatihah Nawi

Baca juga: Kuih Lepat Liat Cara MUDAH, Hanya Guna Sukatan Cawan Saja

The post Putu Mayam Pandan Guna Sukatan Cawan, Nikmat Makan Masa Tengah Hujan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!