Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resipi Roti Pisang Pisang, Idea Sarapan Mudah & Tak Perlu Fikir Banyak

https://ift.tt/vJTM1u8

resepi roti bakar pisang

Apa sarapan anda pagi ini? Kalau sudah bosan dengan nasi lemak, nasi goreng, mi goreng atau makanan berat lain, cuba pula resepi roti bakar pisang ini pula. Pasti lebih ringan dan sedap!

Resepi roti pisang rangup yang dikongsikan oleh Siti Nur Baini ini sangat mudah dan cepat disediakan. Bahan-bahannya juga ringkas serta mudah didapati.

Baca juga: Resipi Korean Garlic Cheese Bread, Guna Roti ‘Burger’ Je Tak Payah Uli!

RESEPI ROTI BAKAR PISANG

resepi roti bakar pisang

Baca juga:

Bahan-bahan:

Cara-cara:

  1. Langkah pertama, sapu mentega di kedua-dua bahagian depan dan belakang roti. Ini memberikan kelembutan dan rasa lemak pada roti.
  2. Kemudian, sapu telur pada bahagian depan roti sahaja. Telur ini akan membantu memberikan warna keemasan dan tekstur yang rangup selepas dibakar.
  3. Seterusnya, susun pisang yang telah dipotong pada bahagian depan roti, seperti yang ditunjukkan dalam gambar.
  4. Setelah itu, sapu sedikit lagi telur di atas pisang. Ini akan membantu pisang tetap melekat pada roti dan memberikan kelembutan tambahan.
  5. Taburkan gula di atas roti untuk menambah rasa manis dan sedikit karamelisasi apabila dibakar.
  6. Akhir sekali, bakar roti pada suhu 175°C selama kira-kira 20 minit.
  7. Selamat mencuba!

Kredit resipi dan gambar: Siti Nur Baini

Baca juga: Cara Buat Roti Puri Tanpa Guna Yis, Dah Sejuk Pun Tetap Kembang Elok

The post Resipi Roti Pisang Pisang, Idea Sarapan Mudah & Tak Perlu Fikir Banyak appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!