Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Defrost Ayam & Daging Dengan Betul, Salah Langkah Boleh Jadi Punca Keracunan!

Cara defrost ayam, daging, ikan dan lain-lain bahan basah memainkan peranan penting. Hal ini kerana jika dilakukan dengan menggunakan teknik yang salah, ia boleh menyebabkan keracunan makanan.

Jadi, pastikan anda mengikut tips seperti perkongsian Public Health Malaysia di laman Facebook rasmi miliknya. Keracunan makanan boleh membawa kepada maut, jangan main-main.

Baca juga: Cara Simpan Taugeh Untuk Tahan Lebih Lama, Senang Tak Payah Beli Banyak Kali

CARA DEFROST AYAM & DAGING DENGAN BETUL, BAHAYA KALAU SALAH

CARA DEFROST AYAM

Siapa yang selalu buat, letak daging, ayam, ikan dan sebagainya yang sedang beku di singki pada waktu pagi sebelum pergi kerja? Anda pasti akan membiarkan ia seharian (melebihi 4 jam) untuk daging beku cair dan boleh dimasak. Petang selepas balik kerja baru masak.

Walau bagaimanapun, kaedah ini perlu dielakkan kerana ada risiko keracunan. Daging dan ayam mentah, jika dibiar lama diluar adalah syurga buat kuman dan bakteria.

Untuk keselamatan, letakkan daging beku di ruangan peti sejuk (bukan beku) seharian atau gunakan fungsi defrost ketuhar gelombang mikro untuk mencairkan ais sebelum ia boleh dimasak.

Pastikan anda masak dalam tempoh 24 jam selepas cair dan jangan sesekali sejuk bekukan semula.

Semoga bermanfaat dan jangan ulang kesilapan yang sama ya.

Baca juga: Rahsia Cucur Jagung Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Kena Bancuh Dengan Air Ini

Sumber: Facebook Public Health Malaysia

Kredit: UNL Food

The post Cara Defrost Ayam & Daging Dengan Betul, Salah Langkah Boleh Jadi Punca Keracunan! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!