Resepi Dadih ‘Legend’ Sukatan Cawan, Lemak Berkrim Dan Cair Di Mulut!

Imej
https://ift.tt/0DtQgHJ Setelah menjamu selera sewaktu berbuka puasa, pasti nak makan pencuci mulut yang sedap juga. Jadi, kami nak kongsikan resepi Dadih sukatan cawan yang cukup klasik. Resepi Dadih sukatan cawan ini dibuat oleh Masmira Idris di Facebook dan hasilnya lemak berkrim yang cukup mengagumkan. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Dadih Vanilla Durian, Guna 4 Bahan Saja Tapi Lemak Berkrim! RESEPI DADIH SUKATAN CAWAN Bahan A: 16 hingga 20g agar-agar (1 cawan selepas basuh)  14 cawan air Bahan B: 1½ cawan gula 3 helai daun pandan (koyak dan simpul) Bahan C: 300g atau 3 cawan susu tepung Dutch Lady full cream 1 cawan creamer coffee mate 3 cawan air panas Bahan D: Vanilla – esen vanilla Jagung – pes jagung Greenhill Strawberry – pes strawberry Greenhill Keladi – pes keladi Greenhill Coklat – chocolate emulco Nona atau Meriah atau Soho Honeydew – pes honeydew Greenhill campur pewarna hijau epal Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, ambil agar-aga...

Cara Defrost Ayam & Daging Dengan Betul, Salah Langkah Boleh Jadi Punca Keracunan!

Cara defrost ayam, daging, ikan dan lain-lain bahan basah memainkan peranan penting. Hal ini kerana jika dilakukan dengan menggunakan teknik yang salah, ia boleh menyebabkan keracunan makanan.

Jadi, pastikan anda mengikut tips seperti perkongsian Public Health Malaysia di laman Facebook rasmi miliknya. Keracunan makanan boleh membawa kepada maut, jangan main-main.

Baca juga: Cara Simpan Taugeh Untuk Tahan Lebih Lama, Senang Tak Payah Beli Banyak Kali

CARA DEFROST AYAM & DAGING DENGAN BETUL, BAHAYA KALAU SALAH

CARA DEFROST AYAM

Siapa yang selalu buat, letak daging, ayam, ikan dan sebagainya yang sedang beku di singki pada waktu pagi sebelum pergi kerja? Anda pasti akan membiarkan ia seharian (melebihi 4 jam) untuk daging beku cair dan boleh dimasak. Petang selepas balik kerja baru masak.

Walau bagaimanapun, kaedah ini perlu dielakkan kerana ada risiko keracunan. Daging dan ayam mentah, jika dibiar lama diluar adalah syurga buat kuman dan bakteria.

Untuk keselamatan, letakkan daging beku di ruangan peti sejuk (bukan beku) seharian atau gunakan fungsi defrost ketuhar gelombang mikro untuk mencairkan ais sebelum ia boleh dimasak.

Pastikan anda masak dalam tempoh 24 jam selepas cair dan jangan sesekali sejuk bekukan semula.

Semoga bermanfaat dan jangan ulang kesilapan yang sama ya.

Baca juga: Rahsia Cucur Jagung Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Kena Bancuh Dengan Air Ini

Sumber: Facebook Public Health Malaysia

Kredit: UNL Food

The post Cara Defrost Ayam & Daging Dengan Betul, Salah Langkah Boleh Jadi Punca Keracunan! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!