Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Cara Defrost Ayam & Daging Dengan Betul, Salah Langkah Boleh Jadi Punca Keracunan!

Cara defrost ayam, daging, ikan dan lain-lain bahan basah memainkan peranan penting. Hal ini kerana jika dilakukan dengan menggunakan teknik yang salah, ia boleh menyebabkan keracunan makanan.

Jadi, pastikan anda mengikut tips seperti perkongsian Public Health Malaysia di laman Facebook rasmi miliknya. Keracunan makanan boleh membawa kepada maut, jangan main-main.

Baca juga: Cara Simpan Taugeh Untuk Tahan Lebih Lama, Senang Tak Payah Beli Banyak Kali

CARA DEFROST AYAM & DAGING DENGAN BETUL, BAHAYA KALAU SALAH

CARA DEFROST AYAM

Siapa yang selalu buat, letak daging, ayam, ikan dan sebagainya yang sedang beku di singki pada waktu pagi sebelum pergi kerja? Anda pasti akan membiarkan ia seharian (melebihi 4 jam) untuk daging beku cair dan boleh dimasak. Petang selepas balik kerja baru masak.

Walau bagaimanapun, kaedah ini perlu dielakkan kerana ada risiko keracunan. Daging dan ayam mentah, jika dibiar lama diluar adalah syurga buat kuman dan bakteria.

Untuk keselamatan, letakkan daging beku di ruangan peti sejuk (bukan beku) seharian atau gunakan fungsi defrost ketuhar gelombang mikro untuk mencairkan ais sebelum ia boleh dimasak.

Pastikan anda masak dalam tempoh 24 jam selepas cair dan jangan sesekali sejuk bekukan semula.

Semoga bermanfaat dan jangan ulang kesilapan yang sama ya.

Baca juga: Rahsia Cucur Jagung Rangup Di Luar Lembut Di Dalam, Kena Bancuh Dengan Air Ini

Sumber: Facebook Public Health Malaysia

Kredit: UNL Food

The post Cara Defrost Ayam & Daging Dengan Betul, Salah Langkah Boleh Jadi Punca Keracunan! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!