Air Bandung Soda Dengan 3 Bahan, Resipi Paling Senang Nak Buat Dekat Rumah!

Imej
https://ift.tt/vx8c64U Apabila tekak betul-betul rasa dahaga, pasti seronok jika dapat minum air yang menyegarkan di rumah. Oleh itu, kami nak kongsikan resipi Air Bandung Soda yang cukup nikmat. Kita sering lihat air sirap bandung yang dijual oleh peniaga di luar kerana kesedapannya tak dinafikan lagi. Tambahan pula, ia merupakan pilihan tepat untuk menghilangkan dahaga. Khabbab Jamalludin telah kongsikan di Facebook tentang cara buat Air Bandung Soda yang sangat menarik kerana menggunakan 3 bahan mudah. Jom kita cuba! Baca juga: Sirap Hijau Fanta Paling Asli, Ramai ‘Repeat’ Air Klasik Ini Sebab Segar Teramat! RESIPI AIR BANDUNG SODA Bahan bahan: Air bandung jenama F&N berkarbonat (boleh guna jenama lain yang disukai) Susu cair jenama Ideal (jika tiada, guna krimer cair seperti Carnation atau F&N pun boleh) Ais (jika sudah sejuk pun, tambah saja ais supaya rasanya jadi kurang manis) Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, isikan ais separuh daripada jumlah bekas yang ...

Pari Masak Lemak Cekur, Penuh Rasa Berlemak Pedas Masakan Jawa Ini

https://ift.tt/xqBsazb

pari masak lemak cekur

Ikan pari masak lemak cekur mungkin tidak ramai yang tahu masakan ini. Hidangan ini merupakan hidangan dari masyarakat jawa, mereka yang pernah merasainya pasti tahu keenakan rasanya. 

Baca juga: Ikan Tempatan Yang Berlemak Kaya Omega-3, Bukan Salmon Je Yang Ada

Bagi yang tak biasa makan tu, lauk cekur ni lebih kurang macam masak lemak cili api, tapi ditambah dengan daun cekur atau pucuk cekur. Dan ikannya tu mesti dibakar dulu sebelum dimasak bersama kuah lemak.

Orang tua-tua kita dulu selalu buat pucuk cekur ni sebagai ulaman sebab ianya berkhasiat terutamanya buat dalaman wanita. Bayangkan kali ni diletakkan dalam lauk lemak kita pula! Boleh rasa aroma pucuk cekur tu di dalam masakan!

Ikuti resipi dari perkongsian Cik Puan Zara Anna dari Facebook ini. Memang kecur air liur dibuatnya tengok hasil masakan dari beliau. 


RESIPI PARI MASAK LEMAK CEKUR

bahan pari masak lemak cekur

Bahan tumbuk/kisar: 

  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Belacan
  • Ubi cekur
  • Cili api

Bahan lain: 

  • Ikan pari – bersih dan potong sederhana
  • Air asam jawa
  • Santan kotak kecik
  • Garam, MSG, Gula
  • Sedikit air – bancuh dengan santan

Bahan hiris:

  • Daun cekur
  • Daun kunyit

Cara-cara memasak:

1. Mula-mula perlu bakar dulu ikan pari. Lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam dan bakarnya sehingga ¾ masak. Selepas tu ketepikan.

2. Panaskan kuali dan tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk.

3. Kemudian masukkan santan, lada hitam dan asam keping. Kacau-kacau sedikit. Pastikan api kecil dan masakkan ia sehingga mendidih.

4. Selepas itu, masukkan ikan yang dah dibakar tadi dan segala hirisan daun. Waktu ni lihat kepekatan kuah. Kalau terlampau pekat, boleh masukkan sikit demi sedikit air. Kacau lagi dengan api yang perlahan untuk elakkan santan pecah.

5. Perasakan dengan garam, MSG dan gula secukup rasa. Sesudah masak boleh tutup api.

6. Sedia untuk dihidang.

pari masak lemak cekur


Selamat mencuba resipi ini.

Baca juga: Rempah Giling Gulai Cara Orang Dulu Dulu, Sedap Buat Gulai Ikan

The post Pari Masak Lemak Cekur, Penuh Rasa Berlemak Pedas Masakan Jawa Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!