Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Resepi Puding Karamel Kukus Guna Roti Gardenia, Hasil Pasti Menjadi!

https://ift.tt/z6vfPWs

resepi puding karamel kukus

Anda yang suka buat pencuci mulut di rumah pasti seronok jika dapat tahu ada resepi Puding Karamel kukus yang cukup mudah dengan menggunakan roti Gardenia.

Puding Karamel merupakan pencuci mulut dengan tekstur yang lembut terasa licin di lidah dan digemari hampir semua orang, baik dewasa mahupun kanak-kanak.

Gabungan rasa puding dan kemanisan karamel itu mewujudkan rasa yang tiada tandingannya. Senang cerita, pencuci mulut lain pun susah nak lawan hidangan savori yang popular ini.

Jangan buang lebihan roti Gardenia kerana anda boleh gunakannya untuk buat Puding Karamel seperti perkongsian oleh Zainab Abu Bakar di Facebook ini. Jom cuba!

Baca juga: Kek Karamel Pelangi, Kombinasi Puding Dan Kek Yang Lembut Serta Gebu

RESEPI PUDING KARAMEL KUKUS GUNA ROTI GARDENIA

resepi puding karamel kukus

Bahan-bahan:

  • 4 sudu besar gula (untuk dijadikan gula hangus)
  • 4 keping roti gardenia
  • 3 biji telur
  • 1 cawan air suam
  • 1 cawan susu cair
  • ½ cawan susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara:

1. Masukkan gula ke dalam kuali dan masak sehingga gula jadi perang.

2. Selepas itu, masukkan 1 sudu besar air panas dan kacau sehingga sebati, kemudian matikan api dapur.

3. Tuang terus ke dalam loyang dan ketepikan, kemudian panaskan pengukus terlebih dahulu.

4. Sementara itu, koyak-koyakkan roti kemudian kisar bersama air suam, susu, telur dan esen vanilla sehingga sebati.

5. Tuang adunan tadi ke dalam loyang gula hangus dan kukus selama 45 minit, kemudian setelah sejuk, barulah boleh dipotong. Siap untuk dihidang!

Setelah tahu resepi Puding Karamel kukus yang mudah ini, anda tak perlulah risaukan tentang roti Gardenia yang sudah hampir dengan tarikh luput.

resepi puding karamel kukus

Tak ramai mahir hasilkannya cantik, tapi jika tak kisah tentang rupa dan lebih pentingkan rasa, resepi Puding Karamel kukus ini pilihan tepat buat anda yang pertama kali membuatnya.

Selamat mencuba!

Sumber: Zainab Abu Bakar

Baca juga: Cara Buat Puding Karamel Cantik Tanpa Gagal, Manis Pun Cukup Rasa!

The post Resepi Puding Karamel Kukus Guna Roti Gardenia, Hasil Pasti Menjadi! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!