Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Resepi Kuih Ketayap Simple Tanpa Pewarna, Lembut Dan Wangi Hasilnya

https://ift.tt/kTZciDJ

resepi kuih ketayap simple

Ramai pulang ke kampung pada minggu lepas dan pasti seronok dapat makan kuih-muih yang sedap. Kali ini, kami nak kongsikan resepi Kuih Ketayap simple tanpa pewarna.

Kuih Ketayap atau kuih gulung merupakan sejenis kuih berinti yang sangat popular di Malaysia. Jika di Indonesia, kuih ini disebut juga sebagai kuih dadar gulung.

Nak kenal Kuih Ketayap ini mudah saja kerana bentuknya seperti silinder dengan hasil gulungan kulit nipis, diperbuat daripada bancuhan tepung yang diletakkan inti kelapa parut.

Kami terjumpa resepi Kuih Ketayap simple tanpa pewarna yang dikongsikan oleh Rahimah Ali di Facebook dan ternyata hasilnya sangat lembut serta lebih wangi. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Kuih Ropa Berinti Sedap, Guna Sukatan Ini Pasti Rangupnya Menjadi!

RESEPI KUIH KETAYAP SIMPLE

resepi kuih ketayap simple

Bahan-bahan untuk inti kelapa:

Bahan-bahan untuk kulit ketayap:

Cara-cara menyediakan inti kelapa:

1. Mula-mula, cairkan gula merah dan gula putih dengan air, kemudian tapiskan.

2. Selepas itu, masak adunan gula yang telah dicairkan tadi bersama kelapa parut sehingga inti kering dengan menggunakan api sederhana.

3. Setelah itu, ketepikan terlebih dahulu dan biarkan sejuk seketika.

Cara-cara menyediakan kulit ketayap:

1. Mula-mula, kisar daun pandan dan tapiskan.

2. Kemudian, bancuh tepung gandum, telur, santan dan garam dengan air dan tapiskan juga.

3. Selepas itu, panaskan kuali yang disapu dengan sedikit minyak.

4. Seterusnya, tuang satu senduk bancuhan tepung dan ratakan di atas kuali yang panas.

resepi kuih ketayap simple

5. Lebih kurang dalam 3 hingga 4 minit, boleh angkat dan ulang sampai bancuhan tepung habis digunakan.

6. Akhir sekali, boleh gulung bersama inti kelapa yang sudah disejukkan tadi. Siap untuk dinikmati!

Resepi Kuih Ketayap simple ini sangat sesuai dijadikan sebagai idea sarapan dan minum petang yang lazat untuk seisi keluarga di rumah.

Selamat mencuba!

Sumber: Rahimah Ali

Baca juga: Kuih Limas Perak Paling Asli, Nak Hasil Lembut Bergedik Pakai Resipi Ini

The post Resepi Kuih Ketayap Simple Tanpa Pewarna, Lembut Dan Wangi Hasilnya appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!