Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Tips Pilih Kerang Segar & Tak Berbau, Baru Tak Potong ‘Mood’ Bila Makan

https://ift.tt/VZM5GYe

kerang segar

Tidak dinafikan, agak sedikit susah untuk memilih kerang segar kerana isinya ditutup dengan cengkerangnya yang keras.

Kadang-kadang apabila terbeli kerang yang sudah busuk, memang auto potong selera. Akhirnya, kerang dibuang begitu saja. Membazir bukan?

Oleh itu, jom MyResipi kongsikan 3 tips berguna untuk anda praktikkan semasa sedang membeli hidupan laut ini di pasar raya. Semoga bermanfaat!

Baca juga: Tip Pilih Ketam Segar, Manis Dan Banyak Isi, Baru Berbaloi Nak Beli

CARA MEMILIH KERANG SEGAR

1. Cengkerang

Semasa sedang membeli kerang, pilih kerang yang mempunyai cengkerang yang masih ‘ternganga’. Ia bermakna makanan laut tersebut masih hidup, berbeza dengan cengkerang yang tertutup. 

2. Isi

Jika mahu membeli kerang yang sudah siap dikopek, selain dari memilih isi yang gemuk, jangan lupa memilih daging yang elok kenyal dan kelihatan padat.

3. Bau

Walaupun makanan laut ini pada asalnya memang berbau, tapi jika ia sudah tidak segar lagi, baunya akan menjadi hanyir dan busuk.

Tips selepas beli kerang:

  1. Selepas membeli kerang, terus simpan di dalam freezer. Namun begitu, lebih baik jika terus dimasak.
  2. Basuh di bawah air mengalir dan guna berus untuk membuang kotoran pada cengkerang.
  3. Rendam dalam air garam untuk keluarkan kotoran di dalam kerang.
  4. Rebus kerang sehingga cengkerang terbuka, tapi jangan letak air terlalu banyak. Masukkan juga serai, bawang putih, halia dan garam sebagai penambah rasa.

Justeru itu, jangan lupa amalkan tips di atas semasa sedang membeli kerang ya. Barulah rasa segar dan tak potong stim bila makan!

Sumber: Sinaran Wanita

Baca juga: Tips Pilih Cendawan Enoki ‘Fresh’, Elak Beli Yang Ada Ciri-Ciri Ini

The post Tips Pilih Kerang Segar & Tak Berbau, Baru Tak Potong ‘Mood’ Bila Makan appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!