Rahsia Ayam Masak Merah Madu Cantik Berkilat, Jangan Skip Langkah ‘Ini’ Semasa Masak!

Imej
https://ift.tt/MGl1Ad9 Selepas seharian berpuasa, anda mestilah nak makan hidangan yang lazat. Oleh itu, kami cadangkan anda untuk menjamu selera dengan Ayam Masak Merah Madu ini. Ayam Masak Merah Madu sering menjadi pilihan menu jamuan terutamanya kenduri kahwin. Tak perlu tunggu dijemput, anda boleh buat sendiri di rumah dengan resipi ini. Resipi Ayam Masak Merah Madu ini dikongsikan oleh Mariana Abd Majid di Facebook yang hasilnya cukup membuatkan selera terangkat. Jom kita cuba! Baca juga: Ayam Masak Merah Kenduri Kahwin, Guna Minyak ‘Ini’ Baru Ada Aroma Pengantin! RESIPI AYAM MASAK MERAH MADU Bahan-bahan: Ayam Garam Serbuk kunyit Minyak masak Rempah kasar 4 sekawan Serai Daun pandan Daun kari Sedikit lengkuas (tambahan, tiada pun tak mengapa) Sos cili Sos tomato (nak guna tomato puree pun boleh) Madu Serbuk perasa Air secukupnya Bahan kisar: Cili kering (direbus) Bawang besar Bawang putih Halia Bahan hiasan: Daun bawang Daun sup Bawang besar (...

Sup Ikan Merah Paling SEDAP Dan Ringkas, Ikan Pun Tak Hancur Guna Resipi Ini

https://ift.tt/buRwK7I

sup ikan merah

Siapa yang suka makan sup ikan? Apa kata anda cuba resipi sup ikan merah yang dikongsikan ini. Memang sedap dan ringkas!

Kalau nak buat sup ikan, selain sup ikan haruan, ikan merah juga sangat sedap dimasak kerana isinya banyak, lembut dan manis.

Hidangan ini selain sedap dimakan, malah ia juga baik untuk yang terkena demam dan selsema, hirup kuah sup yang panas-panas memang cepat melegakan deman dan selsema.

Baca juga: Nelayan Ini Kongsi Tip Pilih Ikan Gelama Yang Sedap Buat Lauk

Ikan merah ini mempunyai khasiat tersendiri dan sering mendapat permintaan tinggi dipasaran.

Jom ikuti resipi dari perkongsian Cik Puan Farah Aziz ini. Bila makan dengan nasi panas-panas memang naik selera!


RESIPI SUP IKAN MERAH

Bahan-bahan:

  • 1 ekor Ikan Merah – potong dan bersihkan
  • 4 ulas bawang merah – hiris
  • 2 ulas bawang putih – hiris
  • 1/2 inci halia – hiris kasar
  • 1 rempah sup ikan adabi
  • 1 biji ubi kentang
  • 1 batang carrot – hiris besar
  • Tomato – dipotong dadu
  • Garam – secukup rasa
  • Daun ketumbar
  • Daun sup / daun bawang
  • Bawang goreng

Cara-cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis halia, bawang merah, bawang putih yang dihiris bersama rempah sup ikan Adabi sehingga naik bau.

2. Masukkan ubi kentang dan carrot. Masak hingga lembut. Kemudian baru masukkan ikan merah.

3. Masukkan daun ketumbar, tomato, daun bawang dan garam secukup rasa. Sebelum angkat taburkan dengan bawang goreng. 

4. Siap untuk dihidang!


Selamat mencuba!

Baca juga: Kenali 17 Jenis Ikan Yang Selalu Kita Jumpa Di Pasar, Baru Nampak ‘Pro’!

The post Sup Ikan Merah Paling SEDAP Dan Ringkas, Ikan Pun Tak Hancur Guna Resipi Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!