Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Sosej Gulung Goreng Basah, Sos Punyalah Pekat Sampai Makan Pun Rasa Nikmat

https://ift.tt/HLcz7Yi

sosej gulung

Tak susah pun nak sediakan sarapan atau minum petang di rumah, buat saja Sosej Gulung Goreng Basah yang sedap sebab makan satu pun sudah boleh rasa kenyang.

Biasanya kita dengar orang buat versi biasa, tapi kami terjumpa resipi Sosej Gulung Goreng Basah yang disalut dengan sos pekat dan kelihatannya sangat menyelerakan.

Sosej Gulung Goreng Basah ini dihasilkan oleh Nora Affandi di Facebook dan caranya sangat mudah untuk anda buat di rumah. Jom kita cuba!

Baca juga: Cara Buat Pizza Dari Roti Tawar Tanpa Oven, Boleh Masak Guna Kuali Je!

RESIPI SOSEJ GULUNG GORENG BASAH

sosej gulung

Bahan-bahan:

  • Sosej yang sudah siap
  • 1 gelas air suam
  • 1/3 gelas minyak masak

Bahan-bahan untuk buat doh:

  • 400g tepung gandum
  • 2 sudu makan yis
  • 2 sudu makan gula
  • 1 sudu kecil baking powder

Bahan-bahan untuk buat sos:

  • 2 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • Sedikit air
  • Sos cili
  • Sedikit gula

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, gaulkan tepung gandum bersama yis, gula dan baking powder sehingga sebati.

2. Selepas itu, masukkan air secara perlahan sambil uli-uli, kemudian masukkan minyak.

3, Setelah siap kejadian doh, boleh sedia digulung-gulungkan pada sosej.

sosej gulung

4. Kemudian, boleh goreng dalam minyak panas dengan menggunakan api sederhana, angkat dan toskan.

5. Bagi menyediakan salutan sos, kisar bawang merah dan bawang putih terlebih dahulu.

6. Seterusnya, tumis bawang kisar tadi sehingga naik bau.

7. Setelah itu, masukkan sos cili, sedikit air dan gula.

8. Apabila nampak rupa sos sudah sedikit pekat, boleh masukkan sosej gulung yang sudah digoreng tadi.

9. Akhir sekali, gaul sehingga sekata dan masukkan kacang tumbuk. Siap untuk dinikmati!

Idea untuk buat Sosej Gulung Goreng Basah ini sangat kreatif dan selera jadi tertarik apabila melihatnya. Oleh itu, jangan lupa kongsikan resipi ini kepada keluarga dan kawan-kawan nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Nora Affandi

Baca juga: Roti Sosej Kukus Guna 5 Bahan, Tak Goreng Pun Tetap Lembut Dan Gebu

The post Sosej Gulung Goreng Basah, Sos Punyalah Pekat Sampai Makan Pun Rasa Nikmat appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!