Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Resepi ‘Kuih Cili’ Yang Unik Turun Temurun Arwah Bapa, Rupanya Pernah Popular Zaman Dulu!

Salah satu jenis kuih manis yang pernah menjadi viral di Malaysia adalah kuih keria. Ternyata, adunan dan resepi yang betul sangat penting bagi mendapatkan kuih keria yang betul-betul sedap. Selain dari kuih keria, ada satu lagi jenis kuih yang menggunakan resepi seakan sama namun berbentuk seperti cili. Adakah anda betul-betul perlu menggunakan cili?

Berikut merupakan perkongsian resepi ‘kuih cili’ yang unik dan penuh dengan nostalgia di laman Facebook Wo-Aini Crafter. Rupanya, kuih ini pernah popular pada zaman dahulu!

Baca juga: Teknik Goreng Ikan Tak Melekat Sedikit Pun Di Kuali, Tak Payah Susah-Susah Sental Bila Basuh

RESEPI KUIH CILI YANG UNIK, MACAM BUAT KUIH KERIA

kuih keria

Alhamdullilah ,kuih dari keturunan. Resepi dari arwah bapa dan anak-anak pun suka makan.

Bahan-bahan:

-2 cawan tepung kanji
-2 biji telur gred A
-½ cawan air ( guna bila perlu saja)
-Pewarna ( merah dan hijau)

kuih keria

Cara-cara:

1.Pukul telur, masukkan tepung kanji sedikit-sedikit.

2.Kemudian guna sudu letak air sambil uli-uli tepung tu smpai jadi doh. Doh jangan keras sangat kena lembik sikit.

3.Bahagi dua dan letak pewarna.

4.Masukkan dan rendam sekejap adunan dalam minyak masak yang sejuk, kemudian baru buka api secara perlahan untuk menggoreng.

5.Didihkan air letak gula, masak hingga larut gula dan pekat. Kemudian, baru masukan kuih yang sudah digoreng. Macam masak kuih keria. Gaulkan supaya bersalut dengan kuih yang sudah digoreng tadi.Siap!

*Selamat mencuba!

Baca juga: Resepi Kuih Lompang Versi Mak-Mak, Terhasil Kenyal Elok ‘Lesung Pipit’ Tengah Kuih

Sumber: Wo-aini Crafter

The post Resepi ‘Kuih Cili’ Yang Unik Turun Temurun Arwah Bapa, Rupanya Pernah Popular Zaman Dulu! first appeared on SirapLimau.com.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!