Puding Susu Kotak Dengan 3 Bahan Mudah, Nikmat Makan Sejuk-Sejuk!

Imej
https://ift.tt/WcisAaT Banyak resipi pencuci mulut yang sedap belaka sampai rambang mata nak buat yang mana satu. Namun, resipi Puding Susu Kotak ini adalah paling mudah dibuat di rumah. Pencuci mulut ini pernah viral di media sosial disebabkan cara membuatnya sangat mudah serta tak memerlukan bahan yang banyak untuk dapat hasil yang menjadi. Julia ALeen Aireish telah kongsikan cara buat Puding Susu Kotak di Facebook dengan langkah demi langkah sampaikan pemula pun berjaya membuatnya. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Puding Red Velvet, Cantiknya Seiring Dengan Rasa Sedap Tak Terkata RESIPI PUDING SUSU KOTAK Bahan-bahan: 1 air kotak berperisa (200ml) – (ikut selera sendiri) ½ sudu teh serbuk agar-agar 2 sudu besar gula Cara-cara membuat: 1. Mula-mula, gunting bahagian atas air kotak yang nak digunakan dengan cantik. 2. Selepas itu, tuang ke dalam periuk . 3. Seterusnya, masukkan serbuk agar-agar dan gula. 4. Kemudian, masak sampai mendidih atas api sambil kacau lici...

Buah Melaka Ceria, Rasa Lembut Dan Manisnya Memang Klasik!

https://ift.tt/XhOxnd1

buah melaka

Pagi-pagi memang enak jika dapat makan kuih tradisional sewaktu sarapan. Paling mudah dan cepat dibuat adalah Buah Melaka.

Buah Melaka adalah sejenis kuih tradisional yang boleh didapati di negara-negara Asia Tenggara seperti Brunei, Indonesia, Malaysia dan Singapura.

Selain dipanggil Buah Melaka, ia juga dikenali sebagai onde-onde, klepon dan kuih pancit. Ramai suka kerana lembut dan manis dengan intinya gula melaka.

Ia diperbuat daripada bebola diuli dari tepung pulut, garam, air dan daun pandan direbus sebelum disaluti kelapa parut.

Biasanya ia berwarna hijau, kali ini anda cubalah resepi dengan warna lebih ceria yang dikongsikan oleh Fatima Al-Fihri di Facebook ini.

Baca juga: Kuih Onde-Onde Labu Guna 5 Bahan, Kekal Lembut Dan Manis

RESEPI BUAH MELAKA CERIAWARNA

buah melaka

Bahan-bahan:

  • 1 paket tepung pulut
  • 3 sudu besar tepung beras
    (2 bahan di atas wajib letak supaya tak terkejung dan terlembik)
  • 1 sudu besar air kapur
  • Air secukupnya.
  • Gula melaka (dipotong dadu kecil-kecil)
  • Kelapa parut (putih saja)
  • Garam
  • Pewarna

Cara-cara:

1. Masukkan tepung pulut, tepung beras, air kapur dan air ke dalam bekas.

2. Uli doh hingga tak melekat di tangan, tapi jangan terlalu keras, sedang-sedang saja. Bila gentel gula melaka tak keluar, bila rebus tak pecah.

3. Masukkan pewarna hijau, Jika nak warna-warna ceria boleh asingkan doh ke dalam beberapa bekas dan masukkan pewarna.

4. Masak 1 periuk air.

5. Kelapa putih dan garam gaul hingga sebati dan padatkan di dalam satu loyang kecil.

6. Bila air mengelegak, kecilkan api.

7. Ambil sedikit doh, gentel dan leperkan. Masukkan gula melaka dan tutup. Gentel lagi doh supaya menjadi bentuk bulat. Cara saya, gentel sebiji terus masukkan dalam air menggelegak.

8. Bila masak, buah melaka akan timbul. Angkat dan sejat sekejap.

9. Masukkan ke dalam kelapa muda dan gelek hingga buah melaka bersalut kelapa. Siap!

buah melaka

Jom jadikan Buah Melaka yang ceria ini sebagai sarapan seisi keluarga. Jika anak nampak hidangan seperti ini, pasti mereka tertarik untuk memakannya.

Selamat mencuba!

Sumber: Fatima Al-Fihri

Baca juga: Kuih Onde-Onde Bunga Telang, Nampak ‘Rare’ Sikit Buat Di Rumah

The post Buah Melaka Ceria, Rasa Lembut Dan Manisnya Memang Klasik! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!