Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Cucur Badak Frozen Lembut Dan Gebu, Nak Buat Inti Sedap Guna Resipi Ini

https://ift.tt/QFWNAls

cucur badak frozen

Terdapat beberapa jenis kuih goreng yang disejuk bekukan supaya boleh dimakan pada bila-bila masa dan salah satunya ialah Cucur Badak frozen yang disukai ramai.

Cucur Badak merupakan sejenis kuih tradisional Melayu yang tak lapuk dek zaman. Intinya adalah kelapa parut yang dimasak dengan sedikit rasa pedas berempah.

Selain digoreng terus, ada juga orang yang buat Cucur Badak frozen seperti yang dikongsikan oleh Ratu Qu Ain di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Cucur Labu Manis Anti Gagal, Rasa Lemak Manis Dan Lembut Di Dalam!

RESIPI CUCUR BADAK FROZEN

cucur badak frozen

Bahan-bahan untuk inti serunding kelapa:

  • 2 biji kelapa parut putih
  • 80gm cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 batang serai
  • 6 sudu besar ketumbar
  • 3 sudu besar jintan manis
  • 1 inci kunyit
  • 2 inci halia
  • 100gm udang kering
  • 200gm gula pasir
  • Garam dan ajinomoto secukup rasa
  • Minyak secukupnya (untuk menumis)

Bahan-bahan untuk kulit:

  • 2kg keledek kuning (sudah dikupas kulitnya)
  • 1 sudu besar garam
  • 500gm tepung gandum
  • 50gm marjerin

Cara-cara membuat inti serunding kelapa:

1. Mula-mula, kisar semua bahan kecuali kelapa, garam, ajinomoto dan gula.

2. Selepas itu, panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.

3. Kemudian, masukkan gula, garam, ajinomoto dan perasakan mengikut selera masing-masing.

4. Akhir sekali, masukkan kelapa dan masak sebati, kemudian sejukkan. Siap untuk digunakan!

cucur badak frozen

Cara-cara membuat cucur badak frozen:

1. Mula-mula, rebus keledek sehingga lembut, tapi jangan sampai terlembik sebab nanti doh akan jadi lembik.

2. Apabila sudah lembut, toskan dan lenyek sehingga halus.

3. Selepas itu, sejukkan dan pastikan sampai betul-betul sejuk.

4. Kemudian, masukkan tepung bersama majerin dan uli sebati, tapi jangan tambah tepung sebab doh memang lembik sedikit.

5. Seterusnya, ambil minyak dan sapu pada tangan, kemudian timbang sebanyak 30gm (doh boleh dapat lebih kurang 85 biji).

6. Setelah itu, masukkan inti serunding dalam 1 sudu kecil dan tutup rapat serta bulat-bulatkan.

7. Akhir sekali, goreng sehingga timbul dan sentiasa kacau supaya masak sekata. Siap untuk disejuk bekukan!

Setelah buat Cucur Badak frozen ini, kami yakin anda akan puas hati dengan hasilnya yang lembut dan gebu serta rasa pedas yang kena dengan citarasa.

Selamat mencuba!

Sumber: Ratu Qu Ain

Baca juga: Resepi Cucur Udang Rangup, Wanita Ini Ajar Cara Mudah Buat Guna Senduk

The post Cucur Badak Frozen Lembut Dan Gebu, Nak Buat Inti Sedap Guna Resipi Ini appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!