Cara Buat Spageti Aglio Olio Ringkas, Tak Guna Banyak Bahan Tapi Sedap!

Imej
https://ift.tt/w1x0jza Bosan asyik makan nasi atau tak tahu nak masak lauk apa? Jangan risau, apa kata cuba masak resepi spaghetti aglio olio yang ringkas ini. Walaupun tidak guna banyak bahan, hasil kejadiannya sangat memuaskan hati. Sekelip mata boleh habis makan satu pinggan! Baca juga: Resepi Laksa Simple Dengan 5 Bahan, Tak Sampai 10 Minit Boleh Terus Makan! RESEPI SPAGHETTI AGLIO OLIO Bahan-bahan: 1 genggam spageti (rebus & toskan) 2 ulas bawang putih (cincang) Ayam bahagian dada (potong dadu) ½ sudu kecil cili flakes 1 sudu besar minyak zaitun Ayam bahagian dada (potong dadu) Serbuk perasa Serbuk keju parmesan (hiasan) Cara memasak: Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan ayam bahagian dada yang telah dipotong dadu dan masak seketika hingga ayam masak sepenuhnya. Kemudian, masukkan spageti yang telah direbus dan ditoskan. Gaul rata supaya semua bahan bercampur dengan baik. Untuk memberi rasa umami, tambahkan s...

Lempeng Daun Sup Resipi Mudah, Hanya Guna 5 Bahan Saja

https://ift.tt/SwHsLpK

lempeng daun sup

Teringat pula lempeng daun sup mak kita di kampung. Walaupun simple saja, tetapi air tangan bonda itu yang paling mahal sebab tak semua orang dapat merasa. Bila ada lebihan kuah lauk, maka jomlah kita membuat lempeng.

Baca juga: Cara Buat Lempeng Kosong Kampung, Sedap Cicah Bersama Sambal Bilis

Siapa yang tak pernah makan lempeng versi ini memang rugi. Sebab rasanya memang lain dari yang lain. Cicah pula dengan sardin, sambal hitam, sambal ikan bilis atau kuah gulai. Memang padu!

Walaupun nak buat lempeng ini mudah saja, MyResipi tertarik dengan perkongsian Kuali Helena ini. Jom ikuti resipi penuh di bawah. Hanya menggunakan lima bahan saja. 


RESIPI LEMPENG DAUN SUP 

lempeng daun sup

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 1/4 cawan air
  • Garam
  • Maggi secukup rasa
  • Daun sup (dihirs halus)

Cara-cara penyediaan:

1. Satukan kesemua bahan kecuali daun sup.

2. Tapiskan adunan dan masukkan daun sup.

3. Sapu dengan sedikit minyak pada kuali non-stick.

4. Tuang satu senduk sayur adunan dan masak sehingga kedua belah lempeng berubah warna.

5. Gulung ketika lempeng sehingga agak suam.

6. Siap untuk dihidang.

Nota tambahan:

  • Selain dari daun sup, korang boleh tukar kepada daun bawang, daun ketumbar ataupun daun kuchai (bolehlah mengikut selera masing-masing)
  • Jika mahu pedas, boleh tambah sendiri hirisan cili padi atau chilli flakes.
  • Hidangkan lempeng dengan kuah kari, kuah dal, rendang atau ikan bilis.

Selamat mencuba.

Sumber: Kuali Helena

Baca juga: Lempeng Pisang Cara Kampung, Wangi Dan Lazat Ikut RESIPI Ini

The post Lempeng Daun Sup Resipi Mudah, Hanya Guna 5 Bahan Saja appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!