Cara Masak Nasi Daging Utara Yang Padu, Nasi Gebu & Daging Lembut Elok!
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Nasi daging bersama air asam sangat terkenal di negeri utara tanah air. Hidangan ini biasanya dihidangkan pada hari perayaan atau kenduri-kendara. Namun, sebenarnya ia juga boleh dinikmati pada bila-bila masa.
Puan Mariana Zainal ada berkongsikan resipi penuh bermula dari nasi daging sampai ke air asam. Jika ada yang ingin mencuba, boleh lihat resipi lengkap di bawah. Dijamin sedap menjilat jari.
Baca juga: Resipi Nasi Ayam Madu Lazat Menjilat Jari, Sedap Sampai 2 Hari Masak Menu Sama
RESIPI NASI DAGING UTARA
Bahan-bahan nasi daging:
- 1/2 kg daging (boleh tambah lebih jika suka) – Basuh, rebus hingga empuk dan kemudian hiris
- 1 biji bawang besar (hiris)
- 4 ulas bawang putih (hiris)
- Sedikit halia (hiris)
- 5 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 sudu besar rempah kurma
- 1 sudu besar serbuk sup (boleh gantikan dengan 1 ketul kiub pati lembu, tetapi jika tiada, tak perlu letak)
- 1/2 cawan susu cair
- Sedikit daun ketumbar (jika tiada, tak perlu)
- 1 helai daun pandan (simpul; jika tiada, tak apa)
- 1 sudu teh gula
- 1/2 sudu besar garam
- 4 1/2 cawan air rebusan daging
- 4 cawan beras basmathi Pusa Gold Jasmine 1121 (basuh dan rendam selama 20-30 minit, kemudian toskan)
- 1/2 cawan minyak masak
- 1 senduk minyak sapi
Bahan kisar:
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- Sebesar ibu jari halia
Kisar semua bahan ini dengan sedikit air.
Cara-cara:
- Masukkan air rebusan daging (jika kurang, boleh gantikan dengan air biasa). Sementara itu, sediakan bahan tumisan.
- Panaskan minyak dan minyak sapi dalam kuali. Tumis bunga lawang dan kulit kayu manis bersama bahan hiris hingga naik bau dan agak garing. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing. Masukkan rempah kurma dan serbuk sup. Kacau hingga naik minyak.
- Masukkan susu cair, daun pandan, gula dan garam. Setelah mendidih dan naik minyak, masukkan beras. Kacau sebati selama 1-2 minit, kemudian tutup api.
- Masukkan beras yang telah ditumis ke dalam air rebusan daging dalam rice cooker. Masukkan juga daun ketumbar dan tekan butang cook. Apabila nasi sudah mendidih, masukkan daging di permukaan nasi. Tutup periuk nasi dan teruskan memasak hingga nasi masak sepenuhnya. Bila butang naik ke “keep warm”, tekan sekali lagi butang cook.
- Setelah nasi masak, kacau menggunakan garfu supaya nasi tidak patah.
RESIPI AIR ASAM KERISIK
Bahan-bahan:
- 3-4 biji cili merah (hiris nipis)
- 30 biji cili padi (hiris)
- 1 1/2 biji bawang besar (hiris nipis)
- 2 biji tomato (hiris nipis)
- 1 cawan air asam jawa
- Sebesar ibu jari belacan (atau 2)
- 1 biji limau nipis (perah airnya; kalau kecil, tambah sebiji lagi)
- 1 paket kecil kerisik (lebih sedap kalau buat sendiri)
- 1 sudu teh gula
- Sedikit garam
- Sedikit perasa
Cara-cara:
- Gaul semua bahan hingga sebati. Gunakan sarung tangan plastik dan ramas-ramas sedikit supaya rasa pedas, masam, masin dan lemak kerisik disatukan dengan sempurna.
Sumber: Mariana Zainal
Baca juga: Resipi Nasi Ayam Thai Paling Pantas, Mudahnya Masak Nasi & Ayam Sekali!
The post Cara Masak Nasi Daging Utara Yang Padu, Nasi Gebu & Daging Lembut Elok! appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan