Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Bingka Pandan Mudah Dan Ringkas Guna Blender, Sampai Jiran Sebelah Boleh Bau!

https://ift.tt/9wakeBF

bingka pandan

Peminat kuih tradisional pasti seronok jika dapat tahu adanya cara buat Bingka Pandan yang tak banyak jalan kerja dan boleh buat sendiri di rumah.

Sesetengah orang memanggil Bingka Pandan sebagai bengkang pandan, tapi ada juga yang memanggilnya kuih bakar pandan terutama mereka yang duduk di kampung.

Walaupun ia merupakan antara kuih lama, namun sampai sekarang masih ada yang membuatnya. Senang cerita, ia merupakan kuih tradisional yang tak lapuk dek zaman.

Nak buat kuih klasik ini dengan cara paling mudah dan ringkas, anda boleh mengikut resipi yang dikongsikan oleh Imah Akmal di Facebook ini. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Bengkang Ubi Kayu, Ini Rahsia Dapat Hasil Yang Lembut Manja

RESIPI BINGKA PANDAN

bingka pandan

Bahan-bahan:

  • 3 biji telur
  • 1½ cawan tepung gandum
  • ¾ cawan gula (jika suka manis, buat 1 cawan)
  • 1 cawan santan kotak kecik (saya guna KARA)
  • 2 cawan air daun pandan
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu makan minyak masak
  • Pewarna hijau (jika air pandan tak cukup hijau)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, blend telur lebih kurang 3 hingga 4 minit.

2. Selepas itu, blend semua bahan sekali dengan telur yang sudah diblend awal tadi.

bingka pandan

3. Seterusnya, sapu loyang dengan minyak atau marjerin, saya guna loyang 8×8.

4. Akhir sekali, bakar pada suhu 180°C selama 1 jam. Setelah sejuk, baru boleh potong. Siap untuk dinikmati!

Apa yang membuatkan ramai teruja ketika membuat Bingka Pandan ini adalah baunya yang sungguh semerbak, silap-silap sampai jiran sebelah pun boleh bau kesedapannya.

Hasilnya yang lemak manis dan cukup serasi dengan tekak pasti membuatkan sesiapa saja berselera untuk memakannya ketika sarapan atau minum petang.

Manalah tahu tiba-tiba ada tetamu nak datang ke rumah tapi tiada idea hidangan, anda boleh buat saja Bingka Pandan ini dan kelazatannya pasti dapat pujian nanti.

Selamat mencuba!

Sumber: Imah Akmal

Baca juga: Resepi Kuih Bingka Pandan Tanpa Pewarna, Rasa Pandan Terlebih Asli

The post Bingka Pandan Mudah Dan Ringkas Guna Blender, Sampai Jiran Sebelah Boleh Bau! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!