Resipi Terung Berlada Style Kampung, Orang Tak Suka Sayur Pun Boleh Jatuh Cinta!

Imej
https://ift.tt/5UwQcO8 Kalau tengah buntu nak masak apa hari ini, jom cuba resepi terung berlada. Menu ini ringkas saja, tapi bila makan dengan nasi panas dan ayam goreng memang berselera! Lagi-lagi bila ada taburan ikan bilis goreng yang rangup atasnya. Fuh, boleh bertambah nasi dibuatnya. Lauk ini bukan saja sedap untuk makan tengah hari, nak buat makan malam pun sesuai. Anak-anak yang tak suka sayur pun boleh suka sebab rasa dia pedas manis dan ada rasa ‘umami’ dari ikan bilis. Baca juga: Resipi Pajeri Terung Yang Pekat Memikat, Rupanya Ada 1 Bahan Buat Rasa Lagi Sedap! RESEPI TERUNG BERLADA Bahan-bahan: 2 hingga 3 biji terung panjang (dipotong) 2 biji bawang merah besar (ditumbuk atau dikisar) 3 ulas bawang putih (ditumbuk atau dikisar) Segenggam ikan bilis (digoreng garing) Cili merah dan cili hijau (ditumbuk atau dikisar) Cili padi merah (ikut tahap kepedasan, ditumbuk atau dikisar) Garam dan gula secukup rasa Cara-cara: Panaskan minyak dan goreng terung hingg...

Cara Buat Keria Lembut, Ada Tips Supaya Gula Melekat Lama Dan Tak Cair

https://ift.tt/EhWo03w

cara buat keria

Semenjak bulan Ramadan ini, ramai mencari resipi kuih-muih yang lazat belaka. Oleh itu, kami nak bagitahu terdapat cara buat keria yang lembut untuk anda cuba di rumah.

Kuih keria atau kuih gelang merupakan sejenis kuih tradisional orang Melayu yang berasaskan ubi keledek yang dilenyek dan dicampurkan dengan tepung.

Zura Zul telah kongsikan di Facebook tentang cara buat keria yang lembut. Selain itu, ada tips menarik untuk jadikan sira gulanya melekat lebih lama. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Kuih Keria Keledek Ungu, Tak Sangka Lebih Sedap Dan Lembut!

CARA BUAT KERIA

cara buat keria

Bahan-bahan untuk keria:

  • 1kg ubi keledek oren
  • 1½ atau 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder (saya tak letak)
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu besar marjerin

Bahan-bahan untuk sira gula:

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • Sedikit tepung gandum (jika suka)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kukus keledek sampai empuk dan biarkan sampai suam atau sejuk, kemudian lenyekkan.

2. Campurkan tepung gandum, baking powder, sedikit garam, tepung beras dan marjerin bersama keledek yang telah dilenyekkan.

3. Seterusnya, gaul sampai sebati dan uli sampailah jadi doh yang tak melekat pada tangan.

4. Buat doh dalam bentuk bulat dalam anggaran berat 35g hingga 38g semuanya.

5. Kemudian, leperkan sedikit doh dan tekan atau buat lubang di bahagian tengahnya.

cara buat keria

6. Goreng dalam minyak panas sampai masak kekuningan, angkat dan toskan.

7. Sementara itu, boleh buat sira gula dengan masak semua bahannya sampai mendidih atau berbuih.

8. Kacau sampai pekat dan bertali, kemudian masukkan kuih keria tadi.

9. Gaul sampai rata dengan cepat, boleh tutup api dan kacau biar gula bersalut pada kuih keria.

10. Masukkan sedikit tepung gandum (rahsia gula melekat lama pada keria dan gula tak terasa berketul serta keras apabila dimakan) dan gaul rata sebati. Siap untuk dinikmati!

Betapa mudahnya cara buat keria ini sampaikan orang yang tak tahu buat kuih pun boleh dapat hasil menjadi. Sekali gigit, pasti terasa nikmatnya.

Selamat mencuba!

Sumber: Zura Zul

Baca juga: Baru Tahu Ada Kuih Keria Versi Ubi Kayu, Sedap Rupanya!

The post Cara Buat Keria Lembut, Ada Tips Supaya Gula Melekat Lama Dan Tak Cair appeared first on MyResipi.

Ulasan

UNTUK TEMPAHAN

Catatan popular daripada blog ini

Wanita Dapat Resepi Kuah Kacang Daripada Peniaga Sate, Sedap Lain Macam!

Rahsia Roti Jala Lembut & Tak Melekat, Ikut Resepi Simple Ini Confirm Jadi!

Resipi Kuah Lontong Yang Dijamin Sedap, Sukatan Untuk 10 Orang Makan