Cara Masak Mee Bandung Simple Berkuah Pekat, Masukkan Bahan Rahsia ‘Ini’

Imej
https://ift.tt/46lLDaW Musim hujan pada waktu petang membuatkan ramai teringin berbuka puasa dengan hidangan berkuah yang hangat. Oleh itu, anda boleh cuba cara masak Mee Bandung yang simple ini. Mee Bandung adalah hidangan mee paling popular di Malaysia yang berasal dari Johor. Gandingan mee kuning bersama telur dan kuah pekat mampu membuat selera terangkat. Cara masak Mee Bandung ini dikongsikan oleh Halimatussaadiah Sidek di Facebook bersama rahsia kuah yang pekat dan sedap dihirup. Jom kita cuba! Baca juga: Resepi Mee Kuning Homemade ‘Gluten-Free’, Tak Pakai Tepung Gandum Pun Menjadi! CARA MASAK MEE BANDUNG Bahan kisar: 2 biji bawang besar 2 ulas bawang putih 10 tangkai lada kering (kurangkan jika tak nak pedas) 2 paket udang kering Bahan-bahan lain: ½kg mee kuning Segenggam kacang tanah (goreng dan tumbuk) 2 sudu tepung gandum (bancuh dengan air biar cair) Gula Garam Ajinomoto Daging Sotong Udang (ikut suka) Sawi Lobak merah Tauhu Daun sup Bawang g...

Cara Buat Keria Lembut, Ada Tips Supaya Gula Melekat Lama Dan Tak Cair

https://ift.tt/EhWo03w

cara buat keria

Semenjak bulan Ramadan ini, ramai mencari resipi kuih-muih yang lazat belaka. Oleh itu, kami nak bagitahu terdapat cara buat keria yang lembut untuk anda cuba di rumah.

Kuih keria atau kuih gelang merupakan sejenis kuih tradisional orang Melayu yang berasaskan ubi keledek yang dilenyek dan dicampurkan dengan tepung.

Zura Zul telah kongsikan di Facebook tentang cara buat keria yang lembut. Selain itu, ada tips menarik untuk jadikan sira gulanya melekat lebih lama. Jom kita cuba!

Baca juga: Resepi Kuih Keria Keledek Ungu, Tak Sangka Lebih Sedap Dan Lembut!

CARA BUAT KERIA

cara buat keria

Bahan-bahan untuk keria:

  • 1kg ubi keledek oren
  • 1½ atau 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder (saya tak letak)
  • Sedikit garam
  • 1 sudu besar tepung beras
  • 1 sudu besar marjerin

Bahan-bahan untuk sira gula:

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air
  • Sedikit tepung gandum (jika suka)

Cara-cara membuat:

1. Mula-mula, kukus keledek sampai empuk dan biarkan sampai suam atau sejuk, kemudian lenyekkan.

2. Campurkan tepung gandum, baking powder, sedikit garam, tepung beras dan marjerin bersama keledek yang telah dilenyekkan.

3. Seterusnya, gaul sampai sebati dan uli sampailah jadi doh yang tak melekat pada tangan.

4. Buat doh dalam bentuk bulat dalam anggaran berat 35g hingga 38g semuanya.

5. Kemudian, leperkan sedikit doh dan tekan atau buat lubang di bahagian tengahnya.

cara buat keria

6. Goreng dalam minyak panas sampai masak kekuningan, angkat dan toskan.

7. Sementara itu, boleh buat sira gula dengan masak semua bahannya sampai mendidih atau berbuih.

8. Kacau sampai pekat dan bertali, kemudian masukkan kuih keria tadi.

9. Gaul sampai rata dengan cepat, boleh tutup api dan kacau biar gula bersalut pada kuih keria.

10. Masukkan sedikit tepung gandum (rahsia gula melekat lama pada keria dan gula tak terasa berketul serta keras apabila dimakan) dan gaul rata sebati. Siap untuk dinikmati!

Betapa mudahnya cara buat keria ini sampaikan orang yang tak tahu buat kuih pun boleh dapat hasil menjadi. Sekali gigit, pasti terasa nikmatnya.

Selamat mencuba!

Sumber: Zura Zul

Baca juga: Baru Tahu Ada Kuih Keria Versi Ubi Kayu, Sedap Rupanya!

The post Cara Buat Keria Lembut, Ada Tips Supaya Gula Melekat Lama Dan Tak Cair appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Tips Masak Asam Pedas Yang Sedap, Gerenti Rasanya Setanding Di Kedai!