Cara Buat Keria Lembut, Ada Tips Supaya Gula Melekat Lama Dan Tak Cair
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Semenjak bulan Ramadan ini, ramai mencari resipi kuih-muih yang lazat belaka. Oleh itu, kami nak bagitahu terdapat cara buat keria yang lembut untuk anda cuba di rumah.
Kuih keria atau kuih gelang merupakan sejenis kuih tradisional orang Melayu yang berasaskan ubi keledek yang dilenyek dan dicampurkan dengan tepung.
Zura Zul telah kongsikan di Facebook tentang cara buat keria yang lembut. Selain itu, ada tips menarik untuk jadikan sira gulanya melekat lebih lama. Jom kita cuba!
Baca juga: Resepi Kuih Keria Keledek Ungu, Tak Sangka Lebih Sedap Dan Lembut!
CARA BUAT KERIA
Bahan-bahan untuk keria:
- 1kg ubi keledek oren
- 1½ atau 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder (saya tak letak)
- Sedikit garam
- 1 sudu besar tepung beras
- 1 sudu besar marjerin
Bahan-bahan untuk sira gula:
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
- Sedikit tepung gandum (jika suka)
Cara-cara membuat:
1. Mula-mula, kukus keledek sampai empuk dan biarkan sampai suam atau sejuk, kemudian lenyekkan.
2. Campurkan tepung gandum, baking powder, sedikit garam, tepung beras dan marjerin bersama keledek yang telah dilenyekkan.
3. Seterusnya, gaul sampai sebati dan uli sampailah jadi doh yang tak melekat pada tangan.
4. Buat doh dalam bentuk bulat dalam anggaran berat 35g hingga 38g semuanya.
5. Kemudian, leperkan sedikit doh dan tekan atau buat lubang di bahagian tengahnya.
6. Goreng dalam minyak panas sampai masak kekuningan, angkat dan toskan.
7. Sementara itu, boleh buat sira gula dengan masak semua bahannya sampai mendidih atau berbuih.
8. Kacau sampai pekat dan bertali, kemudian masukkan kuih keria tadi.
9. Gaul sampai rata dengan cepat, boleh tutup api dan kacau biar gula bersalut pada kuih keria.
10. Masukkan sedikit tepung gandum (rahsia gula melekat lama pada keria dan gula tak terasa berketul serta keras apabila dimakan) dan gaul rata sebati. Siap untuk dinikmati!
Betapa mudahnya cara buat keria ini sampaikan orang yang tak tahu buat kuih pun boleh dapat hasil menjadi. Sekali gigit, pasti terasa nikmatnya.
Selamat mencuba!
Sumber: Zura Zul
Baca juga: Baru Tahu Ada Kuih Keria Versi Ubi Kayu, Sedap Rupanya!
The post Cara Buat Keria Lembut, Ada Tips Supaya Gula Melekat Lama Dan Tak Cair appeared first on MyResipi.
- Dapatkan pautan
- X
- E-mel
- Apl Lain
Ulasan
Catat Ulasan