Resepi Daging Masak Hitam, Gaul Dengan Bawang Goreng Baru Sedap Menyengat!

Imej
https://ift.tt/2p1LYrZ Sebelum menyambut Hari Raya yang bakal tiba, kenalah cuba kemahiran memasak dahulu. Jadi untuk lauk berbuka hari ini, anda boleh masak resepi Daging Hitam yang sedap. Daging Masak Hitam terkenal dengan rasanya yang kaya dan sedikit pedas. Biasanya, ia dimasak menggunakan potongan daging yang empuk dan dimasak perlahan bersama rempah. Jaja Noriza telah kongsikan rahsia dalam resepi Daging Hitam di Facebook yang ternyata mendatangkan hasil sungguh lazat tak terhingga. Jom kita cuba! Baca juga: Air Asam Daging, Lauk Tunggu Gaji Ini Buat Orang Terliur Hirup Kuahnya RESEPI DAGING HITAM Bahan-bahan: 1kg daging (diperap dengan kicap pekat, kicap manis dan sedikit gula) 1kg bawang goreng (lebih sedap bawang digoreng sendiri, guna bawang kecil lebih sedap) 1 senduk cili kisar (jika suka pedas , boleh lebihkan) Kicap pekat Kicap manis Air asam jawa Kicap masin Garam dan gula secukupnya Air Minyak masak (untuk menumis) Cara-cara memasak: 1. Mula-...

Cara Buat Biskut Sarang Semut Tanpa Parut & Sagat, Mudah Sangat!

https://ift.tt/nCf9ByK

biskut sarang semut

Resipi biskut sarang semut ini sering dihidangkan bersama biskut-biskut lain di atas meja. Kalau tak ada biskut sarang semut ini, rasa tak lengkap Hari Raya.

Biskut ini digemari oleh setiap lapisan umur, tidak kira kanak-kanak mahupun dewasa dek kerana teksturnya yang lembut, rangup dan cair di mulut.

Bahan dan cara penyediaannya juga senang dan mesra poket. Jom ikut resipi yang dikongsikan oleh Puan Zie Rozie di laman sosial Facebook.

Baca juga: Resipi Biskut Dahlia Tanpa Guna Telur, Ini Tips Penting Agar Bunga Tak Jatuh

RESIPI BISKUT SARANG SEMUT

Bahan-bahan:

  • 250 gram mentega
  • 80 gram atau 1 cawan gula icing
  • 200 gram atau 1 cawan tepung gandum
  • 100 gram atau 1 cawan tepung jagung
  • 50 gram atau 2 cawan tepung kastard
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Paper cup

Cara membuat:

1. Campurkan mentega dan gula icing sehingga gebu.

2. Gaul adunan sampai jadi doh dan tekan pada penapis. Doh yang tidak lembik dan keras, perlulah tidak melekat pada tangan. 

biskut sarang semut

3.  Masukkan kedalam paper cup dan tabur hiasan. 

4.  Panaskan katihar dan bakar 160 darjah celcius selama 5 minit.

biskut sarang semut

Siap dan boleh dihidang.

Kredit gambar dan resipi: Zie Rozie via Masak Apa Hari Ni

Baca juga: Biskut Brownies Cara MUDAH, Sedap Rapuh Dan Cair Di Mulut

The post Cara Buat Biskut Sarang Semut Tanpa Parut & Sagat, Mudah Sangat! appeared first on MyResipi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Penangan tumpaskan layaran seberat 30kg

Resipi Popia Big Mac ‘Viral’ Yang Dicari Ramai, Buat Sendiri Confirm Puas Hati!

Resepi Nasi Arab Simple Beraroma, Ramai ‘Approve’ Sedap Setanding Kedai!